Ukratko
StoryEditor

Električni automobil za svakoga: nova Opel Corsa-e

19. Ožujak 2020.
Opel Corsa-e
  • Šesta generacija Corse: s električnim voznim dometom do 337 kilometara (WLTP)[1]
  • Snažna: 100 kW (136 KS) u svakoj Corsi-e
  • Aktivna sigurnost: među sustavima je aktivna pomoć u držanju trake i upozorenje na mogući frontalni sudar
  • Sjajna ideja: svjetla IntelliLux LED® Matrix prvi put u segmentu masovno proizvedenih malih automobila
  • Uspješna: Corsu je AUTOBEST proglasio “Europskom najboljom kupnjom”, dobitnica je nagrade „Povezani automobil“ grupe Auto Bild, nositeljica naslova „Automobil godine za tvrtke“

Opel Corsa demokratizira električnu mobilnost. Posve novom šestom generacijom Corse Opel prvi put nudi električnu verziju na bateriju s dosegom do 337 kilometara (WLTP)2. Corsa-e može se naručiti po cijeni od 242.348 kn (preporučena maloprodajna cijena s PDV-om, a prije poticaja). Kad je to primjenjivo, poticaji dodatno smanjuju cijenu. U Hrvatskoj uz 80.000 kn poticaja – 162.348 kn.

Corsa-e Selection nudi automatsku kontrolu klimatizacije s daljinskim upravljanjem, elektroničku parkirnu kočnicu i pokretanje vozila bez upotrebe ključa, radiouređaj Multimedia kompatibilan s platformama Apple CarPlay i Android Auto s dodirnim zaslonom u boji dijagonale 17,8 cm i digitalnim kokpitom. Sustavi kao što su upozorenje na mogući frontalni sudar s automatskim kočenjem u slučaju nužde i prepoznavanjem pješaka, aktivna pomoć pri držanju prometne trake, prepoznavanje prometnih znakova i tempomat uvršteni su bez dodatnih troškova. Edition je sljedeći viši paket opreme. Corsa-e First Edition ispunjava skoro sve želje. Njena standardna oprema uključuje LED prednja svjetla, 17-inčne kotače od lake slitine i upravljač presvučen kožom. Nova generacija Corse nudi i vodeće sigurnosne sustave u segmentu.

Impresivni podaci: izlazna snaga 100 kW (136 KS), doseg do 337 km (WLTP)2

Nova Corsa-e nudi revolucionarnu električnu mobilnost. S dosegom do 337 km prema WLTP-u2, Corsa-e s pet sjedala prikladna je za svakodnevnu upotrebu. Baterija snage 50 kWh može se brzo napuniti do 80 % napunjenosti za 30 minuta. Corsa-e spremna je za sve mogućnosti punjenja – putem utičnice Wallbox, brzog punjenja ili kabela za kućne utičnice – a baterija dolazi s jamstvom u trajanju osam godina / 160 000 km.

Vozači mogu birati između tri načina vožnje: Normal, Eco i Sport. Način vožnje Sport povećava voznu dinamiku uz umjeren utjecaj na vozni doseg. U načinu vožnje Eco Corsa-e podržava vozača u postizanju veće učinkovitosti.

Pogonski sustav Corse-e spaja vožnju bez štetnih emisija s faktorom maksimalno zabavne vožnje. Zahvaljujući izlaznoj snazi od 100 kW (136 KS) i trenutačnom vršnom okretnom momentu od 260 Nm, glavne karakteristike obuhvaćaju responzivnost, agilnost i dinamične performanse. Corsi-e trebaju samo 2,8 sekunde da ubrza od 0 do 50 km/h ili samo 8,1 sekunda od 0 do 100 km/h – čime konkurira mnogim sportskim automobilima. Najveća brzina od 150 km/h elektronički se kontrolira.

Corsa-e nudi dinamičnu vožnju ne samo zahvaljujući svojem sinkronom motoru s trajnim magnetima, nego i sportskom dizajnu, uz istovremeno zadržavanje kompaktnih dimenzija vanjštine kao kod prethodnih generacija. Uz dužinu od 4,06 metara Corsa ostaje agilan, praktičan peterosjed s dobrim rasporedom. Aerodinamički optimizirani kotači dodatno poboljšavaju izgled i učinkovitost. Linija krova nalikuje onoj dvosjeda i 48 mm je niža nego kod prethodne generacije, što ne utječe negativno na prostor za glavu. Vozač sjedi 28 mm niže. Ponašanje u vožnji i vozna dinamika bolji su zahvaljujući nižem težištu. Upravljanje svih varijanti Corse responzivno je i dinamično, pa je maksimalno zabavno biti iza upravljača. Kupci mogu dodatno unaprijediti kabinu kožnim sjedalima.

Corsa-e za grijanje i hlađenje kabine koristi toplinsku pumpu koja je učinkovitija od uobičajenih HVAC sustava (grijanje, ventilacija, klimatizacija) i troši manje energije baterije, što pozitivno utječe na vozni doseg.

Sigurnost na prvom mjestu: svjetla IntelliLux LED® Matrix, prepoznavanje objekata u mrtvom kutu, upozorenje na mogući frontalni sudar

S Corsom-e premijerno se predstavljaju tehnologije i pomoćni sustavi koji su se dosad mogli susresti samo u višim tržišnim segmentima. Među najvažnijim su značajkama prilagodljiva svjetla IntelliLux LED® Matrix koja ne zasljepljuju, a koja Opel prvi put nudi u segmentu malih automobila. Osam LED elemenata koje kontrolira prednja kamera visoke razlučivosti najnovije generacije automatski i neprestano prilagođavaju svjetlosni snop trenutačnoj prometnoj situaciji i okruženju. Corsa-e opcionalno je dostupna i s posebno učinkovitim LED svjetlima koja štede više od 80 % energije u usporedbi s halogenim svjetlima, bez kompromisa u kvaliteti osvjetljivanja – dapače, zahvaljujući posebnoj reflektorskoj tehnologiji, i LED svjetla pretvaraju noć u dan.

Napredni pomoćni sustavi namijenjeni vozaču nude opipljivu dodatnu sigurnost. Zahvaljujući naprednoj prednjoj kameri, prepoznavanje prometnih znakova otkriva širok raspon informacija, poput LED znakova. Ograničenja brzine koje se pohrane u sustav prikazuju se na zaslonu.

Tempomat utemeljen na radaru i bočni čuvar utemeljen na senzorima također se premijerno predstavljaju u novoj Corsi. Ako automobil nenamjerno napusti traku, aktivna pomoć u držanju prometne trake primjenjuje blago korektivno upravljanje. Uz aktivnu pomoć pri vožnji automobil se drži sredine vozne trake. Prilagodljivi tempomat održava određenu udaljenost spram vozila ispred uz korištenje radara i senzora kamera. Taj sustav nudi dodatnu funkcionalnost zaustavljanja i kretanja, kočenje do zaustavljanja i praćenje vozila ispred u prometnim zastojima. Dostupna je i pomoć koja prepoznaje objekte u mrtvom kutu te cijeli niz pomoćnika za parkiranje.

Multimedijski sustavi, usluge OpelConnect, aplikacija myOpel i Free2Move

Ponuda novih informacijsko-multimedijskih sustava koja se sastoji od modela Multimedia Navi s dodirnim zaslonom u boji dijagonale 17,8 cm kao i modela s vrha ponude Multimedia Navi Pro s dodirnim zaslonom u boji dijagonale 25,4 cm čine da su vozači i putnici posve povezani. Corsa-e nudi i nove usluge OpelConnect. Korisne funkcije kao što su LIVE Navigation[2] s podacima o stanju u prometu u stvarnom vremenu, izravno povezivanje s pomoći na cesti i eCall učinit će da se vozač i putnici zbilja osjećaju opušteno i zaštićeno. Uz e-daljinsko upravljanje korisnici mogu provjeriti stanje napunjenosti, postaviti vrijeme punjenja ili unaprijed zagrijati ili ohladiti kabinu prije vožnje – sve to putem aplikacije myOpel na kompatibilnom pametnom telefonu. Osim što nudi pregled dostupnih javnih postaja za punjenje i dodatnih informacija, aplikacija Free2Move omogućuje i plaćanje.

26. travanj 2024 15:25