Hrvatska
StoryEditor

Andabak: Vraćam se korijenima - vinu i stočarstvu

24. Ožujak 2021.
Jako Andabakfoto Dražen Lapić

Nakon vijesti da je dugogodišnji hotelijer Jako Andabak prodao 70 posto udjela Sunce hotela arapskom investitoru Eagle Hillsu, za Lider je komentirao razloge prodaje i najavio nove projekte.

Podsjetimo, Andabak je više od godinu dana pregovarao s potencijalnim investitorima, a kao najizgledniji se spominjao jedan fond iz Singapura, međutim investitor se očito u međuvremenu povukao.

- Između singapurske i arapske ponude nije bilo velike razlike. Obje su bile slične po tome što investitori imaju velike i ambiciozne planove s daljnjim razvojem hotelskog biznisa u Hrvatskoj i dizanjem kvalitete ponude. Prema planu novog vlasnika, Sunce hoteli podići će svoju kategorizaciju na četiri i pet zvjezdica, što mi je, kao bivšem vlasniku, bilo izuzetno važno. Potencijalni kupac iz Singapura je zbog korone u međuvremenu odustao, no to značajno ne mijenja stvar – komentirao je Andabak.

Od kad se prije par godina odlučio na prodaju hotelskog biznisa, bilo je, dodaje, 20-tak zainteresiranih ulagača koji su dali prve neobvezujuće ponude, a u finalni izbor ušla su dva, uključujući Eagle Hills koji je od početka bio u igri. Kompanija, na čijem je čelu Mohamed Ali Rashed Alabbar koji je u metropoli želio graditi Zagrebački Manhattan, napravila je detaljan due dilligence i Andabak kaže da su gledali sve parametre te da vrlo dobro poznaju hotelijersko tržište jer imaju velike hotelske projekte u drugim dijelovima svijeta.

Jako Andabak se tijekom života bavio mnogim projektima i ulazio u različite branše, a jedna od njih je i osiguravateljski biznis, no kaže da je u međuvremenu prodao i Izvor osiguranje. Ipak, u sudskome registru, Andabak je, za sada, još uvijek naveden kao vlasnik. 

- Prije dvije i pol godine u glavi sam odlučio riješiti se hotelskog biznisa koji je bio moje glavno zanimanje i vratiti se svojim korijenjima. Naime, dolazim iz poljoprivredne obitelji i završio sam elektrotehniku, tako da se sada u potpunosti mislim posvetiti vinogradarstvu i stočarstvu. Želim napraviti pametni vinograd i mjereći stanje u listu, korijenju i plodu napraviti uvjete za razvoj vrhunskog vina te na prirodan način zaštiti biljku od negativnih ekstrema – najavio je Andabak.

Vinogradarstvom se Andabak inače bavi već 12 godina i na Braču ima 70 hektara vinograda. Na Bilogori se bavi uzgojem krava, gdje ima između 700 i 800 grla i, kako kaže, napravio je za njih hotel, a sada će im izgraditi 'plažu' da mogu pod najboljim uvjetima pasti. A Andabak će se nastaviti baviti ekološkim uzgojem telećeg mesa.

Kad smo ga pitali zbog čega njegovi potomci (četiri kćeri), koji su cijelo vrijeme prisutni u poslovanju njegovih tvrtki, ne nastave njegov hotelski biznis, Andabak je šaljivo odgovorio da su se svi jednoglasno složili da će biti kako je tata rekao.

29. travanj 2024 06:35