Hrvatska
StoryEditor

Dionice, ETF-ovi, kriptovalute, zlato, nekretnine...u što ulagati u 2022.?

04. Siječanj 2022.
Piše: Antonija Knežević

Mudro je štedjeti, ali investirati je profitabilno. Ova izreka itekako se pokazala primjenjivom u prošloj godini kada je zbog visoke inflacije te izrazito niskih kamatnih stopa na štednju novac na bankovnom računima gubio vrijednost, dok su ulaganja u dionice i kriptovalute brojnim investitorima donijele dvoznamenkaste prinose. Tako je vrijednost bitcoina prema američkom dolaru od početka godine porasla za oko 70 posto američko tržište za oko 27 posto, ako se uzme u obzir izvedba S&P 500 indeksa, a prema Crobex indeksu domaće tržište dionica je naraslo oko 17 posto.

No, kakva će biti godina pred nama? Hoće li se nastaviti rast cijena dionica? Hoće li središnje banke i u kojoj mjeri uspjeti obuzdati inflaciju? U što ulagati i sačuvati vrijednost novca ili još bolje, oploditi ga?

Sudeći prema odgovorima analitičara, 2022. godina bi i dalje mogla biti obilježena rastom različitih oblika imovine, no ipak se ne očekuje da će se ponoviti prinosi kakve smo vidjeli u 2021. godini. U narednoj godini mogli bi se promijeniti i sektori koji će biti u fokusu, a za očekivati je i dosta više volatilnosti nego u godini koja je iza nas.

– Mislimo da bi financijske institucije (poput banaka) mogle biti primamljiv sektor, koji su iz korona krize izašle puno snažnije nego li je to tržište u prvim trenucima krize percipiralo. Banke su danas u puno boljoj poziciji nego u krizi 2008, te vjerujemo da bi u 2022 mogli vidjeti potencijalno veće neto kamatne marže i manje rezervacija za kreditni rizik (negdje i otpuštanja) što bi moglo svakako biti pozitivno za dobit istih – smatra Dino Dürrigl, analitičar u InterCapitalu.

Za malog ulagača koji nije pretjerano upućen u fundamente dionica i valuacije kompanija najsigurnija opcija je investiranje putem ETF-ova.

– ETF-ovi u sebi sadrže veći broj različitih dionica te tako i veću diverzifikaciju rizika nego da ulagač samostalno bira pojedinačne dionice. Primjerice, ako mali ulagač koji tek počinje ulagati vjeruje u budućnost elektrifikacije vozila, može kupiti ETF koji za cilj ima investirati u kompanije povezane s tim trendom, ali na način da se investicija diverzificira na veći broj različitih kompanija. Time investitor štedi vrijeme na proučavanje koje su sve kompanije potencijalni dobitnici tog trenda kao i troškove kupnje svih pojedinačnih dionica kako bi se postigla odgovarajuća diverzifikacija rizika unutar industrije u fokusu – pojasnio je Vlatko Kesegić, broker i investicijski savjetnik u Fima Vrijednosnicama.

Unatoč visokoj volatilnosti, ulaganje u kriptovalute u sljedećeoj godini, čini se, i dalje će dobivati zamah. Do sada je u digitalne valute investiralo više od 300 milijuna ljudi, a unatoč upozorenjima centralnih bankara diljem svijeta da je riječ o rizičnom ulaganju, apetit investitora ne jenjava. Očekuje s da će do se kraja 2022. godine broj korisnika kriptovaluta udvostručiti, a prema nekim projekcijama i triput povećati. Ostvare li se te najave, tržišna kapitalizacija kriptovaluta porast će s oko tri trilijuna dolara u 2021. na više od 7,5 trilijuna tijekom 2022. godine.

Za one koje nisu skloni visokom riziku koji sa sobom nosi ulaganje u kriptovalute, jedna od opcija na raspolaganju svakako je zlato, a ulagački sveti gral kod Hrvata oduvijek su nekretnine.

Jesu li pojedine imovinske klase ušle u teritorij balona, kakav potencijal pružaju regionalna dionička tržišta, koje dionice će biti najranjivije na promjene kamatnih stopa, a koje kriptovalute pokazuju potencijal rasta, kako će se kretati cijene zlata te hoće li doći do stabilizacije cijena nekretnina ili usporenijeg rasta njihovih cijena? Odgovore na ova i brojna druga pitanja koja mogu pripomoći u odlukama o investiranju u 2022. godini potražite u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

---

---

26. travanj 2024 20:52