Hrvatska
StoryEditor

Dobra turistička sezona ‘oporavila‘ i poslovanje telekom operatera

27. Kolovoz 2021.
Mobile network model

Ovogodišnja turistička sezona u mnogim je stvarima bolja i uspješnija od prošlogodišnje, a bolje rezultate u ovoj godini bilježe i naši telekom operateri. U odnosu na prošlu godinu, rezultati su za Hrvatski telekom bolji za gotovo 30 posto u razdoblju od 1. srpnja do 15. kolovoza ove godine, a kako poručuju iz A1, tijekom srpnja i kolovoza bilježe za čak 71 posto veći prijenos podataka te 75 posto veći roaming, u usporedbi s prošlom godinom.

- Tijekom ljetne sezone višestruko se povećava broj korisnika koji koriste mrežu Hrvatskog Telekoma, prvenstveno zbog dolaska turista, a kako bi se očuvala visoka kvaliteta usluga za vrijeme trajanja turističke sezone nužno je kontinuirano investirati u telekomunikacijsku mrežu i kapacitete, osobito u turističkim središtima – poručuju iz Hrvatskog telekoma.

Hrvatski Telekom je tijekom lipnja i srpnja ove godine prvi u Hrvatskoj sklopio 5G roaming sporazume u suradnji s Magyar Telekomom i Deutsche Telekomom te osigurao da hrvatski korisnici u Mađarskoj i Njemačkoj, kao i mađarski i njemački korisnici u Hrvatskoj, mogu koristiti pogodnosti 5G mreže. Dodatno, ističu, Hrvatski Telekom nastavlja postavljati industrijske standarde omogućavajući gigabitne brzine u brojnim gradovima diljem Hrvatske omogućavajući korisnicima da uživaju u novoj eri evolucije 5G mobilne mreže. Sa 600 5G baznih stanica, od čega na čak 149 lokacija omogućava ultra velike brzine.

I A1 Hrvatska je na 240 lokacija na Jadranu instalirala pred sezonu dodatnu radijsku opremu te omogućila dodatne kapacitete kojima se poboljšava kvaliteta i korisničko iskustvo na najopterećenijim lokacijama na naprednoj LTE Advanced Pro A1 mreži.

-  Također, već smo tijekom ove sezone omogućili i 5G na najposjećenijim lokacijama na Jadranu, ali i drugim mjestima u Hrvatskoj. Tako su korisnici s odgovarajućim uređajima imali prvo, pravo gigabitno iskustvo u mobilnoj mreži. Uz sva županijska središta, njih 20, i Grad Zagreb, domaći i turisti mogu surfati na A1 5G mreži u nekim od turističkih središta kao što su: Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice. U planiranju smo kapaciteta za 2022. godinu – zaključuju u A1.

30. travanj 2024 21:56