Hrvatska
StoryEditor

EKOS - 37,5 milijuna kuna za izgradnju pogona proizvodnje slastica i otvaranje novih radnih mjesta

08. Lipanj 2021.
Natalija Šošafoto Iva And Vedran

Ekos se, s obzirom na odličan rast i razvoj poslovanja u kategoriji svježih i duboko zamrznutih slastičarskih proizvoda te funkcionalnih pekarskih proizvoda, odlučio na ulaganje u izgradnju novog suvremenog pogona u sklopu tvornice slastičarskih proizvoda u Donjem Kraljevcu u Međimurskoj županiji, priopćeno je iz te tvrtke. Investicija ukupne vrijednosti od 37,5 milijuna kuna financirana je isključivo vlastitim sredstvima tvrtke. Izgradnja pogona odvijati će se u nekoliko faza, a novi proizvodni pogon bi prema planu trebao biti pušten u rad u travnju 2022. godine. Planirano je i otvaranje do 50 novih radnih mjesta.

Zemljište veličine 8.864 četvornih metara namijenjeno je izgradnji novog pogona i pripadajuće infrastrukture, a sve uz primjenu najviših standarda u prehrambenoj industriji te u zaštiti okoliša. Geografska lokacija, prometna povezanost, razvijena infrastruktura, dostupnost kvalificirane radne snage te tradicija u izradi slastica važni su faktori u donošenju investicijskih odluka u Ekosu.

- Potražnja za proizvodima koje volimo, a koji se mogu lako konzumirati kod kuće, kao i funkcionalnim proizvodima vrlo je snažna. Ekos je obavezan hrvatskoj javnosti pokazati pravac u kojem ide slastičarstvo u Europi i svijetu te osigurati iskustvo uživanja u omiljenim slasticama kod kuće. Osim na odličan okus naših slastica, koje sadrže najkvalitetnije sastojke, velika pažnja posvećuje se i novim trendovima – smanjenju šećera i masti te veganskom, bezglutenskom i ,to go' asortimanu' – izjavio je Josip Vojvoda, član Uprave, EKOS Holding.

- Jedan od razloga za proširenje proizvodnje je i rast izvoza. Ekos je u prošloj godini zabilježio vrijednost izvoza veću od 15 milijuna kuna, odnosno preračunato u kolačima, više od 6.000.000 komada. Na listi zemalja u kojima se konzumiraju kolači proizvedeni u Hrvatskoj se, uz one u okruženju, nalaze i Austrija, Njemačka, Litva, Finska, Cipar, Kanarski otoci. Suradnja s domaćim proizvođačima poput Vindije od koje nabavljamo mlijeko i mliječne proizvode, Podravke od koje nabavljamo marmeladu od šljive, Čakovečkih mlinova od kojih nabavljamo brašno te niza domaćih proizvođača buče, rogača, limuna, gorke naranče ključ su izvrsnog okusa naših proizvoda – izjavila je Natalija Šoša, komercijalna direktorica, EKOS Pekarnica.

EKOS Pekarnica danas ima tri suvremene tvornice za proizvodnju svježih i smrznutih slastičarskih te funkcionalnih pekarskih proizvoda, a zapošljava 200 ljudi od kojih 150 slastičara. Dio proizvodnje je robotiziran te uključuje i 3D printere. Svaki proizvod je prije pakiranja ručno obrađen, a recepture proizvoda temelje se na tradicionalnim receptima naših baka i prabaka.

02. svibanj 2024 12:25