Hrvatska
StoryEditor

EUROTON: Dizajnerski namještaj sada lakše dolazi do europskih kupaca

28. Veljača 2020.
Namještaj prema vlastitom dizajnu Euroton proizvodi u svojoj tvornici u Mihovljanu pokraj Čakovca
Kreditom iz programa ESIF mali zajmovi, koji je dobila uz potporu HAMAG-BICRO-a, međimurska tvrtka za proizvodnju dizajnerskog namještaja kupila je novo dostavno vozilo u skladu s najnovijim ekonormama

Iz zanatske stolarske radionice koja se u Mihovljanu pokraj Čakovca bavila proizvodnjom namještaja izrasla je obiteljska tvrtka Euroton osnovana 1992. godine, koja danas proizvodi dizajnerski namještaj od prirodnih i sintetičkih materijala prema vlastitom dizajnu. U proizvodnom programu Eurotona je kućni, uredski, ulični i namještaj za plaže i bazene, šankovi i servisne linije, razne vrste stolaca i modularni sustavi za sjedenje te jastuci za stolce.

Iduće tržište – UK

Osim proizvodnjom namještaja prema vlastitim kreacijama, neke su i unikatne, Euroton nudi kompletnu uslugu od dizajna i konceptualnih rješenja do dostave i montaže. Tijekom više od dva desetljeća poslovanja Euroton je izrastao u izvoznika, ima četiri kolekcije namještaja i 70 posto proizvodnje prodaje na tržištu Njemačke i Nizozemske, a na hrvatskom tržištu proda manje od trećine svojih proizvoda. Riječ je o tvrtki koja ima godišnji prihod od oko dva i pol milijuna kuna i godinama posluje s dobiti. Euroton proizvodi namještaj u svojoj tvornici i zapošljava osam radnika, a broj zaposlenih nije se mijenjao posljednjih nekoliko godina.

Ta tvrtka, kao i mnoge druge, ima problema u pronalasku kvalitetnoga kadra, a vlasnik i direktor Nenad Muršić ističe da postoji potreba za većim brojem zaposlenika, ali je problem što u Međimurskoj županiji trenutačno nema na raspolaganju potrebnih profila radne snage, što stvara velike teškoće u organizaciji poslovnih i proizvodnih procesa. Unatoč tomu, idući poslovni korak ove tvrtke osvajanje je tržišta Ujedinjenoga Kraljevstva, ali prije nego što namještaj krene u UK, trebalo je nabaviti novo teretno, ekološki prihvatljivo vozilo kako bi bez teškoća dostavljali namještaj na njemačko i nizozemsko tržište. Zbog toga je Euroton, uz pomoć HAMAG-BICRO-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, uzeo kredit u visini od 205 tisuća kuna iz programa ESIF mali zajmovi.

– Taj kredit omogućio nam je nabavku novoga teretnog vozila posljednje generacije ekonormi, što nam osigurava nesmetano kretanje po zemljama Europske unije. Staro teretno vozilo, iako je ispravno, imalo je zastarjeli sustav ekonormi, što nam je predstavljalo problem pri ulasku u velike gradove, ponajprije u Njemačkoj, koji odnedavno imaju rigorozne ekološke mjere. HAMAG-BICRO nam je u vrlo kratkom roku odobrio kredit po povoljnijoj kamatnoj stopi i produljenom roku otplate te smo zahvaljujući tome kreditu manje opteretili vlastita obrtna sredstva – ističe Muršić.

Kredit je Eurotonu odobren u prosincu 2019., a novo vozilo, osim što je ekološki prihvatljivo, ima i veći utovarni prostor, što omogućava efikasnije poslovanje i skraćivanje vremena dostave namještaja.

Veliki potencijal

Osim spomenutoga kredita, Euroton je u posljednje tri godine dobio nepovratnu potporu putem E-impulsa u iznosu od 280 tisuća kuna za kupnju strojeva za piljenje i blanjanje drva, te je iskoristio još jedan ESIF zajam u iznosu od 269 tisuća kuna za kupnju stroja za kantiranje. Muršić naglašava da su okrenuti usvajanju novih tehnologija kojima će unaprijediti proizvodnju namještaja, za koji postoji mnogo upita. Trenutačno ih je vrlo mnogo iz Ujedinjenoga Kraljevstva, tako da dugoročno vidi veliki potencijal u ovome poslu. 

image
HAMAG-BICRO sudjeluje u provedbi financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

Tekst je napisan uz potporu HAMAG-BIcRO-a

25. travanj 2024 22:51