Hrvatska
StoryEditor

Ideja da se može ostati kod kuće, ali zadržati identičan status, prava i plaću, pomalo je naivno

30. Rujan 2020.
Rad od kuće
Neki radnici žele raditi od kuće, ali ima i onih koji šetanje između kuhinje i dnevne sobe cijeli dan ne doživljaju kao privilegij

Nedavno je jedna londonska općina poslala okružnicu u kojoj obavještava svoje zaposlenike da je dopušteno pušiti na radnome mjestu, piše kolumnistica Financial Timesa Pilita Clark i objašnjava kako su Hammersmith i Fulham poručili svojim zaposlenicima da smiju pušiti ako rade od kuće.

Ta karikaturalna, ali istinita epizoda slikovito pokazuje koliko je rad od kuće problematičniji nego što se na prvi pogled čini. Jedan od nekoliko raskola prouzročenih pandemijom jest onaj između poslodavaca i radnika zbog mjesta rada, ali i unutar samih tih skupina.

Neki radnici žele raditi od kuće, ali ima i onih koji šetanje između kuhinje i dnevne sobe cijeli dan ne doživljaju kao privilegij. Isti problem postoji kod poslodavaca: jednima se ta ideja jako sviđa, a drugima je neprihvatljiva, što ovisi o vrsti posla, pojedinoj tvrtki i industriji u cjelini. Proizvoditi cipele, recimo, ne može se od kuće. S druge strane, dosta se poslova može obavljati uglavnom ili potpuno od kuće, no tu se javlja niz zakonodavno-tehničkih, ali i načelnih problema.

U tom je smislu znakovit primjer industrije koju se najviše voli navoditi kao prvakinju rada od kuće, ICT-ja. Mnoge će neugodno iznenaditi vijest da su mnoge kompanije iz Silicijske doline odlučile smanjiti plaće radnicima koji ne žele dolaziti na posao u skladu sa smanjenim troškovima u mjestima njihovih prebivališta.

Tako će zaposlenici VMwarea koji prihvate ponudu kompanije da trajno rade od kuće dobiti manju plaću ako se odsele iz Silicijske doline u manje skupo mjesto (budući da je Dolina jedno od najskupljih mjesta za življenje u SAD-u, jeftinije je gotovo svugdje). Slično rade ili namjeravaju raditi i u drugim tehnološkim kompanijama poput Facebooka i Twittera.

Drugim riječima, ideja da se može ostati kod kuće, ali zadržati identičan status, prava i plaću, pomalo su naivno razmišljanje mnogih radnika kojima se svidjelo trajno raditi od kuće. Postoje i drugi problemi. Tko plaća režije i troškove interneta radniku koji radi od kuće? Najamninu? Je li poslodavac i dalje dužan osigurati opremu za rad ili se radnik može koristiti svojom? Kako se bilježi radno vrijeme? Što je s godišnjim odmorima i bolovanjima? Treba li poslodavac radnicima koji rade od kuće nastaviti osiguravati i radno mjesto u uredu? Kako se provodi inspekcija rada po kućama? Što je sa zaštitom na radu?

Zašto bi se rad od kuće lako mogao pretvoriti u 'gaža-ekonomiju' za srednju klasu pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

07. svibanj 2024 03:27