Hrvatska
StoryEditor

K(o)ronologija ublažavanja mjera i najave dolaska Čeha

25. Travanj 2020.
Blaženka Divjak

Premijer Plenković prošle je srijede zatražio od ministara precizan plan aktivnosti koje bi željeli reaktivirati i za koje smatraju da su dobre, nužne te da bi koristile normalizaciji aktivnosti u određenom razdoblju. Tako je ozbiljno počela priča o relaksaciji mjera, koja je dominirala medijskim koronaprostorom proteklog tjedna. A 'stigli' su nam i Česi, inspektori su pečatili restorane koji su navodno kršili propise, ali nije zapečaćena crkva u Sirobuji, u kojoj je opet služena misa.

15. travnja

  • HNB je s Europskom središnjom bankom (ECB) obavio tzv. valutni swap. Polaganjem oko 15 milijardi kuna Hrvatska je povukla dvije milijarde eura, čime će, bude li potrebno, HNB moći osigurati hrvatskim financijskim institucijama dodatnu likvidnost u eurima, a da se pritom ne koristi vlastitim međunarodnim pričuvama, objasnio je guverner Boris Vujčić.

16. travnja

  • Mediji su objavili da su češki turoperatori predložili stvaranje posebnih zračnih i cestovnih koridora za zdrave turiste koji su zainteresirani za ljetovanje u Hrvatskoj bez 14-dnevne samoizolacije.
  • Vlada je stranim državljanima u Hrvatskoj priznala važenje svih dokumenata za boravak i rad u Hrvatskoj koji istječu u vrijeme izvanrednih mjera, kako ne bi morali hodočastiti na državne šaltere. Vrijedit će 30 dana nakon završetka epidemije.

17. travnja

  • Sabor donio zakon kojim se ovrhe na novčana sredstva fizičkih osoba obustavljaju na tri mjeseca, a prema potrebi na još tri mjeseca.
  • Počela velika akcija Državnog inspektorata s kontrolama režima rada restorana s dostavom i drive-inom. Zbog navodnog nepridržavanja propisa do vikenda je zapečaćeno više od 20 objekata.
  • Premijer Plenković sa svojim češkim kolegom i imenjakom Babišem dogovorio da turistički ministri dviju zemalja predlože modele dolaska čeških turista u Hrvatsku tijekom ovogodišnje turističke sezone. Najavljeni su razgovori o istoj temi s mađarskim i austrijskim premijerima Orbánom i Kurzom.

18. travnja

  • HAKOM je objavio da ne postoji znanstveno i stručno utemeljena veza 5G tehnologije, kao i bilo koje od prethodnih generacija (2G, 3G i 4G), sa širenjem koronavirusa. Razlog je širenje lažnih vijesti o 5G tehnologiji putem društvenih mreža i medija koje nisu ni znanstveno ni stručno utemeljene.
  • Režim tranzitnog prometa i zabrana prelaska granice produljeni su za mjesec dana, do 18. svibnja.
  • Uvedena izvanredna teretna brodska linija Ancona – Zadar, a prvi trajekt zaplovit će u nedjelju 26. travnja.
  • Mjere ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja produljene su do 4. svibnja.
  • U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' izolirali su virus COVID-19, odnosno uzgojili ga u laboratorijskim uvjetima iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan, objavio je RTL. To je prvi korak za razvoj cjepiva, ali i za druga istraživanja.

19. travnja

  • HGK zatražio hitno očitovanje Stožera o zatvaranju ugostiteljskih objekata. Glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je da će obustaviti postupke protiv ugostitelja koji ispunjavaju mjere.
  • Župnik u splitskom naselju Sirobuja don Josip Delaš opet je u nedjelju služio misu u crkvi pred nekoliko vjernika, a skupina vjernika ispred crkve slušala je misu preko razglasa. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, na novinarski upit što policija može poduzeti, rekao je da je prije konferencije pregledao policijsko izvješće i nije naišao da je zabilježen incident te vrste, ni od strane Civilne zaštite, ni od Policijske uprave. Bilo bi efikasnije i zdravije da svoje trupe u Sirobuju pošalje glavni inspektor Mikulić.

20. travnja

  • U 24 sata zabilježeno deset novozaraženih. To je najmanji broj još od 16. ožujka, kad je bilo osam novih slučajeva.
  • Počelo ukidanje mjere zabrane kretanja unutar županija, u skladu s epidemiološkom situacijom i prema prijedlozima županijskih stožera civilne zaštite.
  • Prijave prebivališta i boravišta dopuštene su u opravdanim žurnim slučajevima.

21. travnja

  • Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objavila je da se gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda za obvezne predmete neće nalaziti u ispitima državne mature, koji će se za te predmete održati od 8. do 29. lipnja, kada će se održati i esej iz hrvatskog jezika.
  • U Hrvatskoj je 1908 zaraženih (204 više nego tjedan prije), 801 izliječen (386 više) i 47 preminulih (16 više). To je upola manje novozaraženih i preminulih nego prethodnog tjedna.
  • U svijetu je 2,499.546 zaraženih (560.760 više nego tjedan prije), 658.068 izliječenih (198.937 više) i 171.338 preminulih (50.487 više). Novozaraženih je nešto manje nego prethodnog tjedna, ali je povećan broj preminulih.
27. travanj 2024 19:05