Hrvatska
StoryEditor

Kako se primjena umjetne inteligencije probija u hrvatskim tvrtkama

08. Prosinac 2021.
Sa sedam posto europskih tvrtki koje se u poslovanju koriste umjetnom inteligencijom zašli smo u ‘digitalno desetljeće‘, iz kojeg bismo, sudeći prema viziji Europske komisije sadržanoj u dokumentu ‘Digitalni kompas‘, trebali izaći sa 75 posto tvrtki koje se koriste tom inovativnom tehnologijom.

Premda je umjetna inteligencija (eng. artificial inteligence – AI) u Hrvatskoj postala buzzword zahvaljujući besplatnom tečaju 'Elements of AI' te brojnim iznimno uspješnim startupovima poput Photomatha, Microblinka, Gideon Brothersa, Robotiq.ai-ja i airt.ai-ja, njezina primjena u hrvatskim tvrtkama i raznim industrijama još je u nježnoj fazi nicanja, barem što se masovnijega korištenja tiče. Naravno, ima svijetlih primjera tvrtki koje ne žele slijediti trendove, već ih postavljati.

– Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju – CroAI od svog osnutka potkraj 2019. godine strastveno radi na popularizaciji umjetne inteligencije i njezinih ogromnih potencijala za Hrvatsku. Ono što danas sa sigurnošću možemo reći jest da AI više nije znanstvenofantastični pojam u Hrvatskoj. AI Landscape, mapiranje tržišta kako bi se identificirali svi dionici umjetne inteligencije u Hrvatskoj koje CroAI provodi jednom na godinu, pokazuje da sve veći broj tvrtki primjenjuje umjetnu inteligenciju u svojim procesima. Prema posljednjem istraživanju 2021. godine identificirano je više od 40 tvrtki koje su kvalitetno prigrlile moć umjetne inteligencije u svom poslovanju, dvostruko više nego godinu prije i to je trend koji nastavlja rasti – naglašava Jan Štedul, glavni tajnik udruge CroAI, te napominje da će u idućim godinama biti sve više takvih trendsetera u primjeni umjetne inteligencije.

Tvornice uvode internet stvari kako bi pametnije proizvodile, primjerice Iverpan je u suradnji s Ascalijom i uvođenjem takvih tehnologija povećao učinkovitost proizvodnog procesa, klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena koristi se digitalnom asistenticom Megi koju je razvio startup Mindsmiths da bi pratila i pružila podršku pacijentima oboljelima od hipertenzije, pojedini hrvatski brendovi upotrebljavaju Serengetijevu aplikaciju RedAI za analizu stanja na policama trgovina, prednostima autonomnog robota Gideon Brothersa u svojim logističkim centrima koriste se Atlantic Grupa, Orbico i Tokić. Uspješnih primjera primjene umjetne inteligencije u poslovanju ima, ali velika su očekivanja da će preko noći UI masovno preuzeti zadatke u svim kompanijama iluzorna.

Više o tome tko koje tvrtke koriste UI pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

29. travanj 2024 01:45