Hrvatska
StoryEditor

Kako su se poduzetnici prilagodili pandemiji i kakva su pametna rješenja smislili saznajte u novom broju Lidera

29. Travanj 2021.

Kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore. Online platforme, virtualne usluge, internetske trgovine, dostava na kućnu adresu, ali i promjena djelatnosti i pokretanje novih projekata, najčešći su potezi kojima su se poduzetnici suprotstavili pandemiji. Neke od tih mjera možda će se pokazati promašenima, ali kolektivna pamet (preživjelih) poduzetnika nakon ovih izazova dobiva novu dimenziju. U temi broja Goran Litvan pronašao je veliki broj poduzetnika koji su krizu iskoristi kao priliku i stvorili nove proizvode, usluge i prilike za budućnost.

Dogodilo se ono od čega poduzetnici strepe otkad je svijet zahvatila 'pandemija' jeftinog novca - i banke u Hrvatskoj počele su tvrtkama naplaćivati depozite. Premda su tek dvije domaće banke, PBZ i RBA, od ukupno osam banaka kojima je poslan upit, bez uvijanja potvrdile da su već počele obračunavati naknade na čuvanje depozita u eurima za pojedine poslovne klijente, u bankarskim se krugovima može čuti da istu praksu uvode ili planiraju uvesti i druge financijske institucije i to vrlo skoro. O bankama i depozitima piše Ksenija Puškarić.

Kad se govori o tome tko je pobrao najviše vrhnja u koroni zatvaranjem ugostiteljskih objekata, spominju se benzinske postaje i kiosci, koji su u pandemiji u svoje asortimane 'trpali' sve što se moglo prodati na tržištu s ograničenim kretanjem. Pa ipak, malo bolji uvid u poslovanje kioska tijekom pandemije ipak pokazuje da se benzinske postaje i kioske ne može istovjetno uspoređivati te da su kiosci podnijeli popriličnu žrtvu. To je jasno i svakome tko je u svom kvartu ostao bez cigareta jer njegov kiosk više ne radi. A takvih je slučajeva mnogo. O lancima kioska piše Željka Laslavić.

U novom broju čitajte i intervju s Krešimirom Bubalom, predsjednikom Uprave Pevexa koji najavljuje ulaganje od 100 milijuna kuna svake godine. Također, Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Lagune Novigrad u intervjuu kaže da se špica ove sezone očekuje u posljednjem kvartalu.

Novi broj dolazi s čak dva posebna priloga. Tu je treći ovogodišnji Lider invest koji se bavi zapadom Hrvatske kao i prilog naziva 'Olakšajmo život mikropoduzetnicima'.

26. travanj 2024 17:33