Hrvatska
StoryEditor

Kripto tvrtka Electrocoin lani ostvarila 600 milijuna kuna prihoda, rast od gotovo 80 posto

02. Veljača 2022.
Nikola Škorićfoto Ratko Mavar

Electrocoin, tvrtka koja se bavi posredovanjem u trgovanju kriptovalutama i procesiranjem kripto uplata, u 2021. je ostvarila prihod od 600 milijuna kuna što predstavlja rast od gotovo 80 posto u odnosu na 2020. Podatak o dobiti ostvarenoj u prošloj godini još nije objavljen.

U Electrocoinu ističu kako je tako veliki rasta generiralo nekoliko faktora. Zasigurno je velik utjecaj imao 'bull market', ali i sve izraženiji interes za kriptovalute u javnosti i kod medija. Iako se dominantan dio prihoda još ostvaruje od mjenjačnice kriptovaluta, osjetan dio prihoda generiran je kroz njihovu uslugu PayCek koju je u 2021. godini implementirao velik broj trgovaca te je time omogućena potrošnja kriptovaluta u gotovo svim granama trgovine. - Iz naših istraživanja baziranih na mišljenju vlasnika kriptovaluta upravo je to nedostajalo na tržištu. Electrocoin iz godine u godinu raste i sukladno tome ulažemo dio svojih napora u optimizaciju postojećih proizvoda i usluga te kreiranju novih – kaže direktor marketinga Electrocoina Hrvoje Hrvatin.

Electrocoin je osnovao Nikola Škorić u veljači 2014. godine s ciljem omogućavanja jednostavnog, legalnog i profesionalnog trgovanja bitcoinom u Hrvatskoj. Nikoli se uskoro pridružio Marin Maržić kao suvlasnik i direktor tvrtke. Nikola i Marin su jedini vlasnici; tvrtka nikad nije primala vanjska ulaganja, pa je stoga čitav kapital tvrtke porijeklom isključivo iz inicijalnog ulaganja i organske zarade operacija tvrtke.

Kroz godine je Electrocoin proširio svoje poslovanje na čitavu Europsku uniju i na ostale značajne kriptovalute. Najveći je broker kriptovaluta u Hrvatskoj te postaje jedan od većih brokera u EU. Uz svoje osnovno poslovanje trgovanjem kriptovaluta, Electrocoin razvija nekoliko projekata temeljenih na blockchain tehnologiji.

Rast poslovanja i strateški planovi vezani za razvoj novih usluga rezultirali su povećanjem razvojnog i prodajnog tima. U prošloj su godini povećali broj zaposlenika za 35 posto, na ukupno 26 koliko ih je sada, te se Electrocoin profilirao kao poželjan poslodavac koji je i dalje u potrazi za stručnjacima iz domene razvoja softvera, projektnog menadžmenta i razvoja poslovanja. 

Nakon zaključenja godine s implementacijom PayCek sustava za primanje uplata u kripotvalutama u Konzum trgovinama, u 2022. planiraju dovršetak implementacije usluge s još nekoliko velikih domaćih kompanija i paralelno se aktivnije okreću europskom tržištu. - Electrocoin konstanto prima upite europskih kompanija među kojima je nekoliko projekata već aktivno, a nakon vijesti o implementaciji usluge u lanac Konzum, koja je vrlo pozitivno odjeknula izvan Hrvatske, taj se broj višestruko povećao – kaže Hrvatin.

U posljednje dvije godine Electrocoin se svojom mjenjačnicom kriptovaluta i sustavom PayCek etablirao kao provider jednostavnih i sigurnih rješenja vezanih za blockchain tehnologiju. Kod većine njihovih partnera, zaključno s Konzumom, vidljivo je, kažu, da se transakcije u kriptovalutama izvršavaju odmah nakon implementacije te da su iz mjeseca u mjesec u porastu. S trenutačnom ponudom usluga te poznavanjem specifičnosti pojedinih industrija i know-howa kojeg su generirali, vjeruju kako mogu povećati broj klijenata izvan Hrvatske.

U Electrocoinu kažu kako aktualni pad vrijednosti kriptovaluta zasigurno nije ugodan, ali je u svijetu kriptovaluta (ali i ostalih vrsta trgovanja vrijednostima) sasvim normalna pojava. Kod kriptovaluta takve promjene jače odjekuju budući da se zbog same prirode visoke volatilnosti pad ili s druge strane rast vrijednosti uglavnom manifestira u puno većem postotku nego li je to slučaj, na primjer, kod dionica ili zlata.

- Trenutačna situacija će zasigurno kod dijela ulagača rezultirati prodajom kriptovaluta, dok će drugi dio pad cijena iskoristiti kao priliku za povoljnije povećanje svog portfelja ili prebacivanje dijela portfelja u manje volatilne proizvode (npr. zlato i srebro). Svakako ne vidimo trenutačnu situaciju kao razlog za paniku već više kao priliku za edukaciju, analizu i strateško promišljanje – ističe Hrvatin.

28. travanj 2024 13:01