Hrvatska
StoryEditor

Lider invest središnja Hrvatska: Asimetrija u središtu poslovnih zbivanja

28. Listopad 2020.
Lider Invest

Stigao je trenutak kada izlazi posljednji ovogodišnji prilog Lider invest. Nakon što smo odradili cijelu Hrvatsku na red je došlo i središte koje izlazi nakon što je Lider na svečanoj manifestaciji podijelio nagrade za najbolje ovogodišnje proizvodne investicije.
Prilog Lider invest središnja Hrvatska donosi brojne teme i analize središnje Hrvatske.

Više od trećine svih tvrtki u Hrvatskoj posluje iz Središnje Hrvatske – Grada Zagreba, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. Ondje je koncentrirana gotovo polovina ukupnih prihoda svih poduzeća koja posluju u zemlji, u toj je regiji najviše otvorenih radnih mjesta i plaće su osjetno veće nego u ostatku Hrvatske, posebno u Zagrebu. Prošla im je godina bila uspješna, čemu se nadaju i 2021.

Kao i svake godine, ovogodišnju turneju 'Lider investa', projekta kojim poslovni tjednik Lider od 2016. nagrađuje najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj, završavamo središnjom Hrvatskom. Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija imaju se čime pohvaliti, među ostalim, time da je čak 599 tvrtki iz tih županija pronašlo mjesto na Liderovoj rang-listi tisuću najvećih hrvatskih tvrtki prema prihodima ostvarenima prošle godine. Na tom popisu Grad Zagreb daje 494 tvrtke, Zagrebačka županija 83, Sisačko-moslavačka 12 te Karlovačka 10 tvrtki. Analizu piše Jozo Knez.

Planirate investiciju i pokretanje biznisa u Hrvatskoj, primamljivi su vam Zagreb i okolica, a ne znate gdje registrirati tvrtku? Odabir: svakako jednostavan. Metropola je, ipak, najveći grad u Hrvatskoj, u njoj su uređene četvrti, bolnice su nadohvat ruke, kao i škole, vrtići i fakulteti; ondje su i banke, telekomi, a i internet je brz, što uopće nije stavka koja se treba olako shvatiti. U Zagrebu je, nadalje, najveća koncentracija velikih, malih i srednjih poduzetnika te mikropoduzetnika. Nadomak metropoli, a s manjim ili nikakvim prirezom, oaze su mnogih tradicionalnih, ali i inovativnih poduzeća. No i glavni grad jako je naklonjen poduzetništvu. Kako lokalne uprave maze svoje poduzetnike saznala je Ksenija Puškarić.

O tržištu rada u središnjoj Hrvatskoj piše Aleksandra Brzić, a o poduzetničkim prilikama i neprilikama Nikolina Oršulić. Tu je i Edis Felić koji je saznao kakvi se to projekti i investicije spremaju u središtu Hrvatske. Uz ove i mnogobrojne teme koje vas očekuju u prilogu Lider Invest, pozivamo vas da na našem portalu saznate i sve pobjednike Lider Investa.

27. travanj 2024 01:47