Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnici, za odgodu plaćanja novih poreza ne smijete imati ni 200 kuna starog poreznog duga!

25. Ožujak 2020.
Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je u utorak promjene u poreznim propisima koje su stupile na snagu, kojima se omogućuje odgoda plaćanja pojedinih javnih davanja, i nakon toga i obročna beskamatna otplata. Na porezne odgode mogu računati svi poduzetnici ako već sada postoji pad prihoda na godišnjoj razini od 20 posto, kao i ako se predviđa pad prihoda od 20 ili više posto u idućim mjesecima.

Među kriterijima je i uvjet prema kojem u trenutku podnošenja zahtjeva porezni dug ne smije biti veći od 200 kuna. Na prvi pogled to je kriterij koji dramatično eliminira broj zahtjeva, jer je rijetko koja tvrtka s plaćanjem poreza 'na nuli', odnosno u minusu manjem od 200 kuna. Porezni saldo tvrtke stalno se mijenja, veći uplatitelji mogu ući u minus veći od 200 kuna i zbog sitnice poput zakašnjenja od jednog dana jer je banka proknjižila uplatu sljedećeg radnog dana.  

Međutim, financijski stručnjaci objašnjavaju da se mehanizam '200 kuna' koristi i u postupcima javne nabave, u kojima porezni dužnici ne mogu sudjelovati. Zato uvijek prije prijave na natječaj poduzetnik od svog poreznog referenta zatraži trenutno stanje i uplati iznos kojim anulira dug. Isti postupak savjetuje se i u aktualnom slučaju poreznih odgoda.

Dakle, ako nemate novca za plaćanje poreza i želite odgodu, najprije podmirite stari dug. A ako ste od ranije porezni dužnik i nemate novca za podmirenje duga - neće vam se odgoditi ni porez za vrijeme hibernacije biznisa u doba korona-krize.

23. travanj 2024 01:10