Hrvatska
StoryEditor

Pomoć iz Europe: HAMAG-BICRO nije dobio novi kapital na raspolaganje, riječ je o postojećem okviru

13. Svibanj 2020.
Vjeran Vrbanec, HAMAG BICROfoto Ratko Mavar

Europska komisija je usvojila dokument pod nazivom Privremeni okvir kako bi omogućila državama članicama da iskoriste punu fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama radi pomoći gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa. Također, Europska Komisija je usvojila Program potpora HAMAG-BICRO-a izrađen na temelju Privremenog okvira.

Temeljem navedenog HAMAG-BICRO, pojašnjavaju nam iz te institucije, nije dobio dodatna sredstva na raspolaganje, već je riječ o postojećem financijskom okviru od TRI milijarde kuna, koji HAMAG-BICRO već provodi od ožujka ove godine kroz mjere pomoći mikro, malim i srednjim poduzetnicima pogođenima trenutnom gospodarskom krizom.

- Konkretno, Privremenim okvirom državama članicama omogućuje se kombinacija mjera potpora iz Privremenog okvira s de minimis potporama za financiranje hitnih potreba za likvidnošću uzrokovane pandemijom COVID-19 čime se otvara mogućnost dodjele potpora i onim poduzetnicima koji su iskoristili postojeće limite de minimis potpora - poručuju nam iz HAMAG-BICRO-a. Napominju kako će se privremeni okvir primjenjivati do kraja prosinca 2020. i ne primjenjuje se na već podnesene zahtjeve za zajam ili jamstvo, već na buduće programe o čijem donošenju ćete biti obaviješteni na internetskim  stranicama HAMAG-BICRO-a.

Podjsetimo, Europska komisija odobrila je još jedan hrvatski program kreditnih jamstva i zajmova ukupnom iznosu od približno 322 milijuna eura (2,45 milijardi kuna) za mikro, male i srednje poduzetnike pogođene pandemijom koronavirusa, a programom će upravljati HAMAG-BICRO, objavilo je u srijedu Ministarstvo financija. Komisija je, naime, u utorak odobrila taj program i to temeljem Privremenog okvira o državnim potporama koji je usvojila 19. ožujka i dopunila 3. travnja i 8. svibnja 2020.

26. travanj 2024 04:18