Hrvatska
StoryEditor

S novom marinom Porto Baroš Rijeka se pretvara u nautičku luku za najveće mega jahte

29. Prosinac 2021.
Luka Rijekafoto Luka Rijeka

U slijedećih nekoliko godina Rijeka bi trebala postati nautičko središte Jadrana, jer u njenoj luci, čim se ishode sve potrebne dozvole, počinju radovi izgradnje naše najveće marine. Sa riječke obale uskoro će se izmjestiti parkiralište, a planira se da bi glavni radovi trebali početi najkasnije 2024. i biti gotovi kroz dvije godine kako morskog dijela marine, tako i kopnenog.

Marina u dijelu luke pod nazivom Porto Baroš, promijenit će sliku Rijeke, koja će iz lučkog grada namijenjenog prije svega teretnom prometu, izrasti u nautičku luku u koju će moći uplovljavati najveće svjetske mega jahte.

ACI-Gitone tvrtka koja je dobila koncesiju za gradnju, zajednički su osnovali Adriatic Club International (ACI) i Gitone Kvarner u vlasništvu njemačke Lürssen grupacije, najpoznatije po gradnji upravo najvećih svjetskih megajahti, a ta je grupacija i većinski vlasnik Liburnija Riviera Hotela. U 30 godina koncesionar će platiti 22,2 milijuna kuna koncesije, uz dodatnu koncesijsku naknadu koja će iznositi četiri posto prihoda. Inače, Lürssen je u Rijeci ove godine otvorio i svoj brodograditeljski inženjerski ured u kojem zapošljava inženjerske kadrove koji će biti podrška njihovim njemačkim brodogradilištima.

- Obaveza koncesionara je investirati gotovo 365 milijuna kuna, a u planu je zapošljavanje više od 120 radnika. Marina će zajednici donijeti i indirektne prihode jer će u njima sudjelovati tvrtke koje se bave servisom jahti, dobavljači opreme i brojni drugi poslovni subjekti, tako da će multiplikativni efekt biti jako velik – istaknuo je za Lider Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

Prostor marine koja će imati više od 260 vezova biti će otvoren građanima, od šetnica,  ugostiteljskih objekata, trgovina, što će promijeniti današnju sliku grada, a moguće je da će upravo zbog toga, i cijena nekretnina, barem onih uz obalu, porasti.

27. travanj 2024 06:33