Hrvatska
StoryEditor

Silvio Kutić: Prošla nam je godina pokazala da su nevjerojatne stvari moguće

09. Siječanj 2022.
Silvio Kutić, Infobip

Infobip će u 2022. nastaviti pratiti ciljanu projekciju rasta i razvoja koju smo si zadali početkom 2021. govoreći tada o novoj trogodišnjoj fazi tijekom koje će cijela tvrtka primjenjivati 'eksponencijalni mindset'. Samo u posljednjih godinu i pol dana Infobip je ostvario neke od najvećih uspjeha u svojoj kratkoj, ali gledajući sa startup-spektra, 15 godina dugoj povijesti. Prvo vanjsko financiranje i strateško partnerstvo s fondom One Equity Partners, preuzimanje OpenMarketa, Shifta, Anama i Peerless Networka, za koje su potrebna još uobičajena odobrenja regulatora, zatim kreditno financiranje od pola milijarde dolara i dodjela opcijskih dionica svim našim sadašnjim i budućim zaposlenicima – postignuća su fantastičnog Infobipova tima, zajedničkog uspjeha više od 3500 zaposlenika iz svih krajeva svijeta. Niz je to o kojemu prije nekoliko godina možda nismo mogli ni sanjati, ali prošla nam je godina pokazala da su nevjerojatne stvari moguće uz predan i timski rad te s jednakom ambicijom zakoračujemo i u 2022. godinu.

Industrija u kojoj poslujemo i dalje snažno raste na krilima ubrzane digitalizacije, koja se nastavila događati i u godini nakon 2020. koju je obilježila pojava koronavirusa, a samim time i tektonskih promjena u svijetu komunikacija zbog pojačane potrebe direktne digitalne interakcije između krajnjih korisnika i brendova.

Nastavak rasta CPaaS industrije

Očekujemo nastavak rasta naše industrije i u 2022., daljnju konsolidaciju i nove inovacije u polju komunikacija u oblaku. Kao tvrtka nastavit ćemo primjenjivati svoju strategiju i jahati val rasta CPaaS industrije te ćemo pritom nastaviti biti aktivan konsolidator i monitorirati nova potencijalna preuzimanja uz koja možemo još snažnije koračati prema naprijed. Poput posljednjeg. Preuzimanje Peerless Networka otvara nam vrata u idućem razdoblju za snažniji iskorak prema voice-rješenju i SaaS (Software as a Service) segmentu, gdje vidimo veliki prostor koji možemo upotpuniti. Iako je teško takvo što najaviti, ono što možemo je nadati se.

Zaista se nadamo da će ova godina svima donijeti znatniju normalizaciju situacije s koronavirusom na globalnoj razini, a samim time i u Hrvatskoj. Infobip od početka pandemije primjenjuje jedan cjelovit model rada od kuće za sve zaposlenike, ali nedostatak socijalizacije je izazov, ne samo na našem putu, već i u svim drugim tvrtkama čije poslovanje ovisi o kreativnosti i inovacijama koje proizlaze iznutra. Jer ono što nam je postalo jasnije nego ikad je da prava i disruptivna ideja proizlazi iz on-site druženja, rada i brainstorminga zaposlenika. Vjerujemo stoga da ćemo tijekom ove godine biti u prilici otvoriti vrata našeg novog Alpha Centauri kampusa svim našim zaposlenicima iz Zagreba i okolice. Upravo će taj kampus pogurati Infobip na iduću razinu na temelju kolaboracije i inženjerske izvrsnosti, a na krilima čega je, uostalom, Infobip i izrastao iz jednog malog startupa u tvrtku koja danas na globalnoj razini pomiče granice i donosi novost u svijet naše svakodnevne komunikacije s brendovima.

Novi 'Infobip Shift'

Prošlogodišnje izdanje 'Infobip Shifta' pokazalo je da u Hrvatsku možemo dovesti neka od najvećih imena svjetske developerske scene, ali i pozicionirati našu zemlju u tim trenucima kao samo svjetsko developersko središte. Želja nam je idući 'Infobip Shift' napraviti još većim te organizacijski i produkcijski još bogatijim. Ponovno okupiti na jednome mjestu sjajne developere iz Hrvatske i drugih dijelova svijeta i omogućiti im da usvoje nova znanja i iskustva od najvećih svjetskih autoriteta u toj industriji, ali i da dijele znanje među sobom. U Infobipu upravo dijeljenje i rast uz okolinu vidimo sastavnim dijelom svog poslovanja. Primjerice, u samo pola godine otkako smo pokrenuli program Startup Tribe okupili smo više od 70 startupova iz više od 40 zemalja, gdje nam je cilj poticati njihov rast i paralelno rasti uz njih, pratiti njihov potencijal i omogućiti im, korištenjem naše komunikacijske platforme i usluge, da dosegnu još veće rezultate i visine.

Ove godine planiramo uključiti na desetke novih startupova u naš program s apsolutno svih krajeva svijeta, osobito onih nama ključnih tržišta poput SAD-a, ali i Europe te jugoistočne Azije. Sve nabrojeno, kao i niz drugih projekata na kojima radimo, čini nas optimističnima. Od našeg prvog dana ciljeve postavljamo visoko, možda i previsoko, ali namjerno. Stvari koje svi mi možemo napraviti zajedničkim radom i predanošću nezamislive su. Čvrsto sam uvjeren i da će domaća IT industrija, njezini predvodnici i nove sjajne startup-priče koje izrastaju nastaviti činiti upravo ono nezamislivo, ali itekako moguće i već dokazano – disruptirati globalno tržište s ovih prostora.

26. travanj 2024 18:12