Hrvatska
StoryEditor

Udar na tržište rada - Zbog opće mobilizacije ukrajinski radnici ne mogu u Hrvatsku

26. Veljača 2022.

Nema sumnje da će se invazija na Ukrajinu odraziti na sve sektore i sve države svijeta, a izravno će pogoditi i hrvatsko tržište rada koje već nekoliko godina nedostatak radnika kompenzira radnicima iz Ukrajine. Paško Bonja, vlasnik agencije za posredovanje u zapošljavanju stranih radnika 232 Consulting kaže da je invazija na Ukrajinu poremetila višemjesečni postupak zapošljavanja stranaca, jer se više ne zna tko će nadomjestiti Ukrajince budući da su postupci traženja viza za radnike iz dalekih zemalja iznimno dugi.

Od kada je ukrajinska policija objavila da Ukrajinci stari između 18 i 60 godina ne mogu napustiti zemlju nema sumnje da svi oni koji su trebali put Hrvatske i stranih zemalja trbuhom za kruhom, ne idu nigdje. Proglašenje opće mobilizacije koju je naredio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, svih pripadnika pričuvne vojske i onih koji služe obvezni vojni rok, razbilo je i najmanje nade za odlazak muških radnika, a situacija se mijenja iz sata u sat i nitko u ovom trenutku ne može predvidjeti što će se slijedećih sati, a ne slijedećih mjeseci događati.

Ipak, Bonja se nada da će se naći rješenje, potpisati sporazum i završiti sukobe, kaže da do naše turističke sezone ima još vremena i da postoji šansa da svi oni koji su trebali doći u Hrvatsku na kraju i dođu, na radna mjesta za koje su poslodavci već poslali zahtjeve.

Od kad je počeo napad na Ukrajinu telefoni im ne prestaju zvoniti, zovu ih i poslodavci i radnici, rade na spajanju obitelji, jer su žene i djeca ukrajinskih radnika u Hrvatskoj već na putu prema Poljskoj, pokušavajući se probiti zakrčenim cestama i napustiti zemlju.

- Javili su nam se poslodavci sa kojima surađujemo, svi odreda nude smještaj i pomoć, te posao za žene. Radnici su sa svojim suprugama u neprekidnom kontaktu, obitelji koje pokušavaju doći u Hrvatsku javljaju da su enormne gužve na cestama, bankomati su prazni, ne može se ni do goriva doći, uspiju li žene i djeca naših radnika preći granicu i ući u Poljsku i Mađarsku poslat ćemo kombi po njih i dovesti ih u Hrvatsku – ističe Bonja.

Prvi sezonci trebali bi stići sredinom travnja i svi još uvijek čekaju ishod situacije; i poslodavci i agenti se nadaju mirovnom sporazumu i vjeruju da ipak neće doći do potpunog kaosa na hrvatskom tržištu rada. Ipak neizvjesnost je velika jer nitko ne zna koliko će rat trajati, tri godine ili trideset godina, pita se Bonja.

- Moramo stati na loptu i dobro razmislit što ćemo. Nije vrijeme za donošenje brzih zaključaka i mijenjanje odluka, stoga još nećemo pokretati postupke za traženjem radnika iz dalekih zemalja koji bi nadomjestili Ukrajince, čekat ćemo još malo – kaže ovaj agent za zapošljavanje. U Hrvatskoj imaju trenutačno dvjestotinjak radnika iz Ukrajine, a onih koji tu već godinama rade i za čiji su dolazak posredovali još je daleko više, ne znaju im ni broj, jer sa mnogima više i nisu u kontaktu. U srijedu im je iz Ukrajine trebao doći kombi građevinskih radnika, ali oni nisu mogli izaći iz zemlje, a i da su mogli, vjerojatno ne bi ni došli jer ne bi htjeli napustiti žene i djecu, kaže Bonja.

Inače, prema podacima Eurostata kada se uspoređuje broj odobrenih dozvola za boravak u državama EU i broj stanovnika, Hrvatska je po broju odobrenih dozvola za strance na šestom mjestu. Na svakih 1000 stanovnika uvozimo 12 stranaca.

Među top pet država čijim smo državljanima odobrili najviše dozvola za boravak u Hrvatskoj su BiH, Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija te Ukrajina, a procjenjuje se da je od ukupnog broja stranih radnika svaki deseti iz Ukrajine.

04. svibanj 2024 10:41