Hrvatska
StoryEditor

Zašto je od presudne važnosti usporiti stopu zaraze korona virusom

17. Ožujak 2020.

Početkom godine svijet je gledao kako se Kina bori s virusom i činilo se kako je situacija u Kini van kontrole.

Danas, dva mjeseca nakon izbijanja epidemije u Kini, situacija je osjetno drugačija. Nakon agresivnih testiranja i karantene, izgleda da se u Kini situacija polako primiruje, dok u ostatku svijeta tek počinje eskalacija.

Sada su brojne zemlje u situaciji u kakvoj je Kina bila prije dva mjeseca, a potvrđeni slučajevi COVID-19 izvan Kine nadmašili su ukupni broj slučajeva u Kini.

Sve je više zemalja koje imaju sto ili više potvrđenih slučajeva, a kako broj novih infekcija prijavljenih u svijetu i dalje raste, zanimljivo je vidjeti koje zemlje pobjeđuju u borbi protiv COVID-19, a koje se još uvijek bore da uspore stopu zaraze?

Nacionalni put infekcije

Do vremena objavljivanja 39 država je prešlo prag od 100 potvrđenih slučajeva, a mnogo je više zemalja na vrhuncu. Usporedbom putanja zaraze sa 100 slučajeva, možemo vidjeti jasniju sliku kako se brzo virus širi u različitim zemljama.

Brzo širenje može stvoriti velike probleme jer čak i zemlje s naprednim zdravstvenim sustavima mogu biti pretrpane velikim brojem slučajeva. Takav je slučaj u regiji Lombardija u Italiji, gdje su bolnice preopterećene, a sve veći broj medicinskog osoblja je pod karantenom.  Gotovo 10 posto bolesnika s COVID-19 u Lombardiji zahtijevalo je intenzivnu njegu, koja je rastegnula resurse do točke prucanja.

image
foto

Druge države žele izbjeći ovu situaciju 'izravnavanjem krivulje' pandemije. Drugim riječima, sprečavanje i odgađanje širenja virusa tako da veliki dijelovi populacije nisu istovremeno bolesni.

To je možda trenutno i najvažnija stavka kako se zdravstveni sustavi ne bi opteretili i kako bi svi potrebiti dobili odgovarajuću zdravstvenu zaštitu i njegu.

Sve je otkazano

Iako su sve zemlje ujedinjenje iza zajedničkog cilja koji je što brže uklanjanje COVID-19 virusa, svaka zemlja ima svoj jedinstveni pristup i izazove kada je u pitanju njeno stanovništvo. U zemljama u kojima tek počinje eksponencijalno rasti slučajevi zaraze moraju učiti na greškama onih koji su taj početak već prošli i usvojiti ideje kako bi se uspješno usporila stopa zaraze. Ipak, trenutno je najraširenije stavljanje u karantenu, poticanje socijalnog udaljavanja, poticanje rada od kuće i zatvaranje događaja, te ograničavanje broja ljudi na jednom mjestu.

27. travanj 2024 17:28