Hrvatska
StoryEditor

Znate li što znači sada sve izgledniji K oporavak od koronakrize?

28. Listopad 2020.

'Kakvo iskustvo živjeti u strahu, zar ne? To znači biti rob', kaže u jednom trenutku pokojni Rutger Hauer u filmu 'Blade Runner'. I, zaista, kakvo iskustvo robovati jednom virusu i drhtati nad vlastitom egzistencijom, doslovno i financijski, mjesecima koji se možda pretvore u godine.

Sav optimizam s početka epidemije koronavirusa, pojačan tijekom ljeta, ispario je s prvim hladnijim tjednima ove godine, a to znači i da se ekonomski izračun opet mijenja, nažalost, nagore. Nadao se (zapadni) svijet slovu V, sada bi nevoljko potpisao i W, ali vjerojatnija je varijanta K.

Naučili su tako mnogi tu specifičnu ekonomsku abecedu iza koje se kriju različiti oblici oporavka od recesije (ili izostanka oporavka u slučaju slova L), s tim da je ova, svakako jedna od općenito najbizarnijih, godina u prvi plan gurnula i jedno rijetko spominjano slovo s malo manje jasnim značenjem. Za razliku od drugih koja ne zahtijevaju previše inteligencije ili mašte za razumijevanje (V je brzo dolje, brzo gore; W je recesija s dvostrukim dnom; L je pad i onda stagnacija; U je malo dulja recesija pa uspon), K je mnogima nepoznanica iako bi lako moglo biti dobitno slovo kako stvari sada stoje.

Ono podrazumijeva nagao pad i vrlo neujednačen rast, odnosno relativno brz oporavak nekih sektora i nastavak negativne putanje drugih. U ovom slučaju može se pretpostaviti da će turizam, poslovna putovanja, mnoge uslužne djelatnosti i prijevoz, posebice zračni, nastaviti padati još neko vrijeme, ako i bude širega gospodarskog oporavka. S druge strane, farmaceutska i IT industrija te velikim dijelom industrijska proizvodnja mogle bi ići u suprotnom smjeru, odnosno već idu.

Više o tome kakav nas oporavak (možda) čeka nakon eksplozije zaraženih pročitajte u digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.

27. travanj 2024 05:04