Svijet
StoryEditor

Coinbase: Satoshi Nakamoto predstavlja najveći rizik za bitcoin

26. Veljača 2021.

Digitalna mjenjačnica kriptovaluta Coinbase u četvrtak je objavila dokument prije javne prodaje dionica u kojem navodi tvorca bitcoina Satoshija Nakamota kao najveći faktor rizika. Inače Satoshi Nakamoto je pseudonim koji koristi osoba ili skupina ljudi koji su stvorili bitcoin, a Satoshi također označava i najmanju jedinicu bitcoina što znači da sto milijuna Satoshija čine jedan bitcoin.

Rizik o kojemu Coinbase priča odnosi se na otkrivanje identiteta tvorca bitcoina što bi, vjeruju, značio veliki pad cijene ove digitalne valute te navode kako osoba ili osobe koje stoje iza pseudonima kod sebe drže čak 1,1 milijun bitcoina što je trenutno oko 30 milijardi dolara.

Sve je to Coinbase ispisao u svom dokumentu kako bi transparentno obavijestio svoje moguće ulagače o rizicima prije nego li izađe na burzu. U dokumentu navode kako bi se negativan utjecaj, ako tvorci prodaju svoje coinove, odrazio i na Coinbase ali i na cijelo kripto tržište s obzirom na procijenjenu vrijednost od 30 milijardi dolara koju posjeduju.

Tvorac ili tvorci bitcoina su i prvi entitet koji je ikada rudario bitcoin, a Nakamotov udio u digitalnoj valuti čini gotovo 5 posto cjelokupnog tržišta bitcoina, jer postoji samo 21 milijun bitcoina koji se mogu rudariti.

Vrijednost bitcoina u velikoj je mjeri potaknuta njegovim deflatornim tendencijama, a kad bi 1,1 milijuna bitcoina bilo pušteno na tržište, cijena ove digitalne valute gotovo bi sigurno pala, navode u dokumentu.

Coinbase se trenutno procjenjuje na oko 100 milijardi dolara, a velik dio svog uspjeha može pripisati i bitcoinu jer bez njega ne bi bilo ni ove digitalne mjenjačnice koja je najveća u SAD s više od 20 milijuna korisnika.

Što se tvorca Satoshija Nakamota tiče, o njegovom se identitetu nagađa godinama, a jedno vrijeme se mislilo i da se Elon Musk skriva iza tog pseudonima, što zasigurno ne bi začudilo s obzirom na Elona i široki djelokrug aktivnosti koje provodi. Tko god on bio svakako mu je u cilju zadržati anonimnost jer bi tako izbjegao i moguće pravne posljedice s obzirom na to da se bitcoin često upotrebljava kao platežno sredstvo na dark webu.

24. travanj 2024 09:27