Svijet
StoryEditor

Praćenje kontakata - Uspostavljena interoperabilnost nacionalnih aplikacija

24. Listopad 2020.
Nakon što je uspješno testiran u pokusnoj fazi, sustav za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom ovaj je tjedan počeo raditi. To znači da je prvi val nacionalnih aplikacija sada povezan tom uslugom

Iako zasad baš nisu zaživjele među širom populacijom, Europska komisija ne odustaje od aplikacija za praćenje kontakata i upozoravanje koje bi trebale pomoći u borbi protiv pandemije koronavirusa. Tako je u svrhu iskorištavanja njihova punog potencijala Komisija na poziv država članica uspostavila sustav na razini cijele Unije kojim se osigurava interoperabilnost s pomoću takozvanog pristupnika. Nakon što je uspješno testiran u pokusnoj fazi, sustav je ovaj tjedan počeo raditi, što znači da je prvi val nacionalnih aplikacija sada povezan tom uslugom. Riječ je o njemačkom Corona-Warn-Appu, irskom COVID Trackeru i talijanskoj aplikaciji immuni, koje je preuzelo tridesetak milijuna ljudi, odnosno to je dvije trećine aplikacija preuzetih u Europskoj uniji.

Postupno uključivanje

U priopćenju stoji i da se ukupno dvadeset nacionalnih aplikacija može povezati novom uslugom primjenom protokola koji uključuje nekoliko testova i provjera. Ta će druga skupina aplikacija biti povezana sljedeći tjedan, nakon čega se očekuje povezivanje češke, danske, latvijske i španjolske aplikacije, a u studenome bi ih moglo biti još u tom sustavu.
Osnovna svrha pristupnika neometan je prekogranični rad različitih nacionalnih aplikacija, no korisnici će trebati instalirati samo jednu koja će funkcionirati i u drugim članicama Unije. Poslužitelj će tako minimizirati količinu razmijenjenih podataka, učinkovito primati i prenositi nasumične identifikatore među različitim aplikacijama i obrađivati samo nasumične ključeve stvorene u nacionalnim aplikacijama.

Učinkovita dopuna mjera

Razmijenjene su informacije pseudonimizirane, šifrirane, svedene na najmanju mjeru te se čuvaju samo onoliko koliko je potrebno da se uđe u trag zarazi. Nije omogućena identifikacija pojedinačnih osoba i praćenje položaja ili kretanja uređaja. Pristupnik su u manje od dva mjeseca razvila i uspostavila poduzeća T-Systems i SAP, a njime će se upravljati iz podatkovnog centra Komisije u Luksemburgu.

– Aplikacije za praćenje i upozoravanje na koronavirus mogu učinkovito dopuniti druge mjere kao što su pojačano testiranje i ručno praćenje kontakata. Budući da broj zaraženih ponovno raste, aplikacije nam mogu pomoći da prekinemo lance prijenosa. Zahvaljujući prekograničnoj suradnji postaju sve učinkovitije. Početak rada sustava pristupnika važan je korak u našem radu pa pozivam građane da se koriste aplikacijama kako bi bolje zaštitili jedni druge – apelirala je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

26. travanj 2024 15:47