Svijet
StoryEditor

Uzbudljivi život i tragična smrt najbogatijega Čeha

11. Travanj 2021.
Petr Kellner
Imao je samo 27 godina kad je 1991. osnovao fond i uspješno ušao u češku vaučersku privatizaciju. Trideset godina poslije njegov Prvi privatizacijski fond, čija je procijenjena vrijednost 44 milijarde eura, posluje diljem svijeta. Prema Forbesu, bio je 68. najbogatiji čovjek na svijetu. Poginuo je potkraj ožujka u padu helikoptera na Aljasci

Najbogatiji Čeh Petr Kellner skončao je potkraj ožujka s još četiri osobe u helikopterskoj nesreći na Aljasci ostavivši iza sebe češki Prvi privatizacijski fond (PPF), koji diljem svijeta posjeduje imovinu vrijednu 44 milijarde eura. Umjesto njega PPF Group sada vodi dioničar Ladislav Bartoníček pod čijom će paskom biti i čelnici tvrtki u sklopu PPF Groupa, a ulaganja će se nastaviti prema Kellnerovim planovima. PPF Group posluje u 25 zemalja, uključujući Europu, Kinu, Rusiju, Indiju i Sjedinjene Američke Države, te ulaže u financijske usluge, telekomunikacije, medije, nekretnine, biotehnologiju, nekretnine i strojarstvo. U njegovu su vlasništvu, primjerice, Škoda Transportation (više nije povezana sa Škodom Autom), Central European Media Enterprises (CME), Mall Group, O2 Czech Republic, Home Credit i Telenor Central and Eastern Europe (CEE). Prema Forbesu, Kellnerovo bogatstvo procijenjeno je na 17,5 milijardi dolara i lani je bio na 68. mjestu na njegovu popisu najbogatijih ljudi na svijetu. Njegova tragična smrt izazvala je zaprepaštenje u Češkoj.

Češki Todorić

U hrvatskim uvjetima mogao bi se usporediti s Ivicom Todorićem iako Kellnerovo bogatstvo i vrijednost tvrtki kojima je upravljao debelo pretežu nad onima njegova hrvatskog pandana. Bogatstvo mu je poraslo jer su se bankarstvo i telekomunikacije oporavili, i to nakon što je u svibnju zbog širenja koronavirusa palo na za njega niskih 8,6 milijardi dolara. U Češkoj se njegov uspjeh povezuje s političarima, zbog čega su se javna glasila često pitala je li on predsjednik češke vlade u sjeni.

Za sada još nije točno određeno kako će se započeti poslovi obavljati nakon Kellnerove smrti. PPF trenutačno pokušava preuzeti praški Moneta Money Bank i razmatra prodaju manjinskog udjela u telekomunikacijskoj tvrtki Cetin Group. Home Credit trebao je potkraj 2019. na burzi u Hong Kongu izići s prvom javnom ponudom dionica, što je bilo odgođeno zbog protuvladinih prosvjeda i kasnijeg širenja koronavirusa. Namjeravao je također konsolidirati neke od svojih europskih banaka i digitalnu razvojnu banku Air Bank.

Obitelj Kellner nije bila uključena u svakodnevno poslovanje PPF Groupa, a hoće li Bartoníček nastaviti voditi tvrtku, tek će se vidjeti. On posjeduje malo više od 0,5 posto dionica PPF Groupa, jednako kao i Jean-Pascal Duvieusart, glavni izvršni direktor Home Credita, te su njih dvojica drugi i treći dioničari iza Kellnera, koji je imao 98,9 posto. Očekuje se da će za promjene u vođenju tvrtke biti potrebno nekoliko mjeseci, ali vjerojatno ne više od godine dana. Duvieusart, koji također ulazi u izbor za novog čelnika PPF Groupa, izjavio je da se Kellner u upravljanju oslanjao na velik tim starijih stručnjaka i odgovornost u poslovanju ostavljao tvrtkama.

Dobitnik privatizacije

Poslovni put počeo je prodajući uredski materijal te uvozeći i održavajući fotokopirne uređaje. Prvi privatizacijski fond osniva 1991., kao 27-godišnjak, s Milanom Maděryčem i Milanom Vinklerom te postaje većinski dioničar. To mu je omogućilo sudjelovanje u vaučerskoj privatizaciji nakon Baršunaste revolucije, kad je Čehoslovačka zbacila komunizam, raspala se, a Češka je počela prelaziti na tržišno poslovanje. Novac je posudio od staklarske tvrtke Sklo Union i državna osiguravajuća kuća České pojištění (Češko osiguranje) bila je prvi veliki poslovni potez. Bila je osnova poslovanja PPF Groupa sve dok nije prodana talijanskom Generaliju prije sedam godina. U vaučerskoj privatizaciji, u kojoj se na građane prenosi udio u državnim tvrtkama, Kellner je postao vlasnikom dvjesto tvrtki vrijednih ukupno 191,5 milijuna eura. Poslije je financirao trust mozgova ​bivšega češkog predsjednika​ Václava Klausa, koji stoji iza češke privatizacije.

Sjedište PPF Groupa je u Amsterdamu, a Kellner, koji je završio je Fakultet industrijske ekonomije u Pragu, bio je od 1998. do 2007. predsjednik Upravnog odbora te tvrtke i član Upravnog odbora Generali osiguranja od 2007. do 2013. Nakon toga nadgledao je PPF-ov strateški razvitak i budućnost​.

Poslovi u Hrvatskoj

Na PPF Financial Holdings, u kojem su Home Credit, PPF Bank, Air Bank i Mobi Bank, otpada 45 posto poslovanja PPF Groupa, a ostatak na telekomunikacije (23 posto) i nekretnine (11 posto). Kellener ima veze i s Hrvatskom: PPF posjeduje 40 posto dionica Mall grupe, najveće e-trgovine u Srednjoj i Istočnoj Europi s prometom većim od 500 milijuna eura, koja je uz Hrvatsku (Mall.hr) prisutna u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj. Imao je udio i u vlasništvu CME-a u Hrvatskoj, bivšega vlasnika Nove TV, Doma TV-a i Mini TV-a, koje je sa slovenskim Pop TV-om 2017. za 230 milijuna eura prodao​ United Groupu, koji je osnovao srpski poduzetnik Dragan Šolak. Danas je United Group u vlasništvu BP Partnersa, britanske ulagačke tvrtke koja ga je kupila od američkog ulagača KKR-a.

Utjecaj na medije

Kellner je lani u listopadu napokon preuzeo CME nakon što je godinu prije dogovorio kupnju udjela WarnerMedije, poduzeća u vlasništvu američkog teleoperatora AT&T-ja, za 1,1 milijardu dolara. CME posluje u medijskoj i zabavnoj djelatnosti i s trideset televizijskih kanala prisutan je u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Bugarskoj i Rumunjskoj. Svi su njegovi televizijski brendovi 2019. od oglašavanja zajedno zaradili gotovo 916 milijuna dolara.

U Češkoj je to izazvalo zabrinutost pa je Zakladni fond neovisnog novinarstva objasnio da je riječ o još jedom u nizu ulazaka velikih poduzetnika u medije kako bi se utjecalo na slobodu novinarstva. Posebno ih je zabrinulo što su sve tvrtke dolazile iz djelatnosti koje strogo nadzire država, zbog čega je postojala mogućnost da s pomoću glasila utječu na javnu upravu i regulativna tijela. Kellner je to odbacio odgovorivši da želi povezati medijske sadržaje i njihovu distribuciju radi razvoja medija i telekomunikacija. Također, u Češkoj se smatralo opasnim za sigurnost zemlje to što Huaweijevu tehnologiju upotrebljavaju O2, poduzeće u kojem je PPF većinski vlasnik, i telekomunikacije Cetin, koji posjeduje u cijelosti.

Veze s Kinezima

Kellner je, prema mišljenju mnogih, pokušavao uljepšati svoju sliku u Češkoj, gdje ga se prozivalo da je s pomoću Home Credita u Kini davao skupe hipoteke siromašnim građanima i prihvatio autoritarnu vlast u Kini i Rusiji. Home Credit posluje i u Indiji, a u Kini se pojavio 2010. kao prva tvrtka u potpuno stranom vlasništvu.

Sâm Kellner ili njegovi najbliži suradnici više su puta pratili češkog predsjednika Miloša Zemana tijekom posjeta Kini, a Zeman je Kellnera 2014. odveo i na sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. To je u Češkoj doživljeno kao napuštanje poštovanja ljudskih prava koje je zacrtao prvi postkomunistički predsjednik Václav Havel. Dodatno ulje na vatru dolio je Zemanov povratak iz Kine zrakoplovom koji su unajmili PPF i slovačka investicijska grupa J&T.

Kellner se u Kini pojavio u vrijeme velikoga gospodarskog rasta zemlje i jagme za hipotekama te zajmovima za automobile, računala i mobitele. Home Credit ​postao je glavnim izvorom vrijednosti za PPF Group jer je od dolaska do 2019. izdao 13 milijardi dolara zajmova. Njegovu potporu približavanju Češke i Kine neki kod kuće nisu oduševljeno pozdravili te se govorilo da je Home Credit prije dvije godine potajno angažirao tvrtku za odnose s javnošću kako bi u Češkoj uljepšala sliku Kine. Home Credit branio se da je kampanjom želio promijeniti isključiva mišljenja o poslovanju i životu u toj zemlji.
Škodu Transportation pak, najvećega proizvođača električnih vlakova, tramvaja i autobusa u Srednjoj Europi, Kellner je kupio 2018. za oko 400 milijuna eura. Od tada je tvrtka sklopila mnogo novih poslovnih ugovora.


Smrt na odmoru

U drugom braku, s Renátom Kellnerovom, dobio je četvero djece i obiteljski život držao je podalje od očiju javnosti. Bio je poznat i po humanitarnom radu: sa suprugom je osnovao Zakladu obitelji Kellner, dali su milijune i za obrazovanje, a PPF Group osigurao je 4,5 milijuna dolara za respiratore, maske te tisuće brisova za koronavirus u Češkoj. Prije dvije i pol godine pisalo se da bi od Romana Abramoviča mogao kupiti engleski nogometni klub Chelsea, u kojem je imao svoju ložu. Poginuo je na odmoru tijekom heliskijanja na ledenjaku, odnosno skijanja izvan staze, do kuda se može doći samo helikopterom. 

27. travanj 2024 00:17