Svijet
StoryEditor

Za ključnu europsku energetsku infrastrukturu 998 milijuna eura

10. Listopad 2020.
Zasad je izglasana potpora za radove i studije u sklopu deset projekata, a većina novca namijenjena je projektu baltičke sinkronizacije, na koji će otići čak 720 milijuna eura

Novac teče u potocima iz Europske unije, pa su tako države članice prošli tjedan postigle dogovor o prijedlogu Komisije prema kojem bi se uložilo 998 milijuna eura u ključnu europsku energetsku infrastrukturu unutar Instrumenta za povezivanje Europe. U tom je kontekstu izglasana potpora za radove i studije u okviru deset projekata, a najveći dio sredstava namijenjen je projektu baltičke sinkronizacije, na koji će otići čak 720 milijuna eura. Projektom bi se bolje integrirala tržišta električne energije triju pribaltičkih članica i Poljske.

U sklopu zelenog plana

Neki od ostalih odobrenih projekata su pametna elektroenergetska mreža kojom će se povezati Mađarska i Slovačka, na što će biti utrošeno 102 milijuna eura, prva nepovratna sredstva za radove na projektu prijevoza ugljikova dioksida za belgijske i nizozemske luke u identičnom iznosu, interkonekcijski vod između Srbije i Bugarske (28 milijuna eura) i sjevernomorsko elektroenergetsko središte (14 milijuna eura). Projekti su usklađeni s ciljevima europskoga zelenog plana, od čega je čak 84 posto namijenjeno projektima za električnu energiju i pametne mreže.

'Tih deset projekata pridonijet će modernijem, sigurnijem i pametnijem energetskom infrastrukturnom sustavu, što je ključno za ostvarenje europskoga zelenog plana i ispunjavanje naših ambicioznih klimatskih ciljeva za 2030. Jučerašnja odluka predstavlja odlučan korak osobito u procesu baltičke sinkronizacije, projekta od strateškog interesa za Europu. 'Ta će ulaganja pomoći gospodarskom oporavku EU i otvaranju radnih mjesta', izjavila je Kadri Simson, povjerenica za energetiku.

Samo zajednički interes

Za nepovratna sredstva iz CEF-a prihvatljivi su samo projekti od zajedničkog interesa s popisa Unije koji je odobrila Komisija. Najnoviji popis projekata od zajedničkog interesa objavljen je u listopadu 2019., a očekuje se da će sljedeći, peti, stupiti na snagu početkom 2021. U okviru programa CEF-Energetika od 2014. dodijeljeno je gotovo četiri milijarde eura nepovratnih sredstava, od čega 65 posto za projekte u području električne energije, uključujući pametne mreže. 

Popis deset odobrenih projekata 
Ukupni popis od 2014. do 2019.
Europski zeleni plan

26. travanj 2024 09:41