Tehnopolis
StoryEditor

David Cameron najavio zabranu Snapchata i WhatsAppa

13. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Popularne aplikacije za dopisivanje, kao što su Snapchat i WhatsApp, u nemilosti su britanskih vlasti.

David Cameron je jučer izjavio kako će zatražiti zabranu takvih kriptiranih usluga ukoliko britanske tajne službe ne dobiju pristup informacijama, odnosno komunikaciji koja se odvija.

Ovakav zahtjev dolazi u vrijeme kada brojni europski političari od internetskih kompanija kao što su Google i Facebook zahtijevaju više informacija o online aktivnostima korisnika, što opravdavaju nedavnim događajima u Parizu.

Cameron je, štoviše, obećao da će, ukoliko bude izabran, zabraniti svaku vrstu kriptirane online komunikacije koju bi potencijalno mogli koristiti, kako objašnjava, teroristi. Te su reforme dio nove legislative koja želi prisiliti teleoperatere i internet provajdere da sakupljaju veći broj informacija o online aktivnostima korisnika.

- Hoćemo li dopustiti komunikaciju koju jednostavno nije moguće pročitati? Moj odgovor je nećemo, odnosno ne smijemo. – izjavio je Cameron u ponedjeljak referirajući se na aplikacije kao što su Snapchat i WhatsApp.

Također je dodao kako je njegova prva zadaća zaštititi zemlju od terorističkih napada, tvrdeći da su ‘napadi u Parizu oličenje prijetnje s kojom se suočavamo, kao i potrebe da zaštitimo ljude‘.

Ništa od onoga što je izjavio, doduše, neće se početi primjenjivati prije 2016. godine. Isto tako, nije jasno niti kako britanska vlada ima namjeru zabraniti ljudima korištenje aplikacija, s obzirom da ih koriste stotine milijuna ljudi diljem svijeta.

Izjave Davida Camerona dio su rastuće debate u Europi i SAD-u oko toga trebaju li telekomi i internetske kompanije surađivati s tajnim službama.

Nakon napada u Parizu, primjerice, europski vođe su pozvali internet provajdere da prijave potencijalno štetne online materijale.

- Zabrinuti smo zbog korištenja interneta kao sredstva širenja mržnje i nasilja te izražavamo svoju odlučnost kako bismo osigurali da se internet neće zloupotrebljavati u ove svrhe. – piše u zajedničkoj izjavi političara Europske unije.

Prošle su se godine europski dužnosnici sastali s američkim tehnološkim gigantima kao što su Microsoft i Twitter, kako bi raspravili način na koji kompanije kontroliraju sadržaj objavljen na njihovim mrežama. Međutim, takva rasprava nije dobro odjeknula među kompanijama, odnosno nisu prihvatile ideju većeg nadzora od strane državnih agencija.

Ipak, tehnološke kompanije su pod sve većim pritiskom. Britanski zakonodavci su u studenom optužili Facebook jer nije obavijestio vlasti o specifičnim online prijetnjama od strane dvojca koji je ubio vojnika u Londonu 2013. godine. Facebook nije komentirao optužbe, iako je kompanija naglasila da su poduzete mjere koje će spriječiti teroriste da koriste društvene mreže.

28. travanj 2024 15:04