Preporučeno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Rent-a-menadžer - 1000 eura na dan za direktore spasitelje

27. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Restrukturiranje, zamjena odsutnog menadžera, izlazak na nova tržišta... idealne su situacije za unajmljivanje privremenog, interim menadžera. Dnevnica od 600 do 1000 eura samo je naizgled visoka jer angažman traje samo dok se ne odradi projekt, a menadžer je ujedno konzultant, mentor i trener. Premda ima i svojih nedostataka, interim menadžment uistinu je dobra prilika za menadžere koji iz ovih ili onih razloga više ne žele korporativnu stegu, one koji su ostali bez posla, ali i one koji su otišli u mirovinu. Riječ je o slobodnjacima koje se angažira prema principu ‘rent-a-menadžer‘ za različite kratkoročne zadatke, u novom broju Lidera piše Matilda Bačelić.

Čim su izbori završili i nova vlada imenovana, neki konzultanti počeli su slati svoje prijedloge, savjete i strategije za upravljanje državnom imovinom. Ostvare li se medijske najave o podjeli plijena u državnim tvrtkama između HDZ-a i Mosta prema načelu ‘četiri tvrtke nama, jedna vama‘, upravljanje državnom imovinom neće spasiti ni deset novih ministarstava. Kako voditi Ministarstvo državne imovine, najbogatiju ‘kompaniju‘ u Hrvatskoj, u novom broju Lidera pita Tin Bašić.

U rubrici lik i djelo Nikolina Oršulić predstavlja novog predsjednika Uprave Zagrebačke pivovare Marka Njavru. Oporavak ekonomije, politička stabilnost i rast osobne potrošnje najveći su izazovi za menadžera koji je puno desetljeće u Zagrebačkoj pivovari. U Zagreb se vraća nakon pet godina provedenih u Rumunjskoj i Bugarskoj, piše naša novinarka u novom broju Lidera.

U novom broju Lidera donosimo vam poslovnu scenu Grada Osijeka. Iako poljoprivredna osnovica dominira osječkom industrijom, pogotovo nakon propasti tekstilaca, sve je veća grupacija novih globalno orijentiranih kompjutoraških tvrtki koje vape za mladim informatičkim stručnjacima, pišu Kata Pranić i Valentina Starčević dodajući kako su osim IT-a izvozno orijentirani i najveći - Grbešićeva Saponia izvozi više od pola proizvodnje, Kandit više od 40 posto, a i Pipunićevo Žito od izvoza ostvaruje 25 posto prihoda.

Hrvatski izvoz IT-a u tri je godine porastao za 88 posto, ali u ukupnom izvozu sudjeluje sa samo 1,9 posto i još je manji od onoga koji ostvaruju IT industrije Srbije, Slovačke, Bugarske, Mađarske, Češke… Unatoč snažnom rastu brojke su još male, ali zato su prilike velike, u novom broju Lidera piše Boris Žitnik.

Kako od malog distributera do proizvođača namještaja zna Sergej Abramov koji u novom broju Lidera donosi priču o tvrtki Contorte obitelj Vampovac. Kako je domaće tržište padalo, a praznio se bazen dobavljača namještaja, vlasnica tvrtke Contorte, obitelj Vampovac, odlučila je ući u proizvodnju. Opremila se novom tehnologijom, okružila stručnim kadrom te s 25 milijuna kuna prihoda u 2011. skočila na 115 milijuna lani. Rast prihoda i dobiti pratio je i broj zaposlenih, a kad se otvori novi proizvodni pogon, planira zaposliti još 150 ljudi, piše Abramov.

Sergej Abramov u novom broju Lidera razgovarao je s direktorom Huaweijevih uređaja za jadransku regiju. Jackie Zhao otkrio je Liderovom novinaru kako je gotovo 50 posto svih Huaweijevih zaposlenika angažirano u istraživanju i razvoju ali i da u Hrvatskoj započinju transformaciju iz tvrtke orijentirane na poslovne korisnike, B2B, u onu orijentiranu na potrošače, B2C. Jackie Zhao poručuje: ‘Želim da barem svaki treći Hrvat ima naš mobitel‘.

Po čemu su Hrvatska i Španjolska slične? Španjolski i hrvatski politički život proteklih godinu dana nikad nisu bili sličniji, obje zemlje ljuljale su se na rubu neizvjesna političkog eksperimenta, ali ipak su se odlučile vratiti u sigurna njedra uhodane političke prakse uz malu evoluciju. Eksplozija raznih trećih, četvrtih i petih putova obje je zemlje dovela pred realnu mogućnost trećih izbora u godinu dana, u novom broju Lidera piše Vanja Figenwald.

U novom broju Lidera donosimo vam i poseban prilog Konzultanti.

30. travanj 2024 14:18