Što i kako
StoryEditor

English café u Lideru: You, you, you - izražavanje poštovanja sugovornicima

31. Ožujak 2020.
You, you, you...

Kao što dobro znamo, engleski je jezik već neko vrijeme lingua franca, tj. jezik koji nam omogućava komunikaciju s ljudima koji ne dijele naš materinji jezik. I premda pišemo, čitamo i pričamo na engleskom, nekad nam je teško riješiti se navika iz hrvatskog. Na primjer, utjecaj hrvatskog nam se može potkrasti dok pišemo e-mailove:

Dear Ms. Schmitt,

Thank You for your help with the accounts.

Best regards,
Marko Ivić

Jeste li primijetili pogrešku u e-mailu?

Ako jeste, onda znate da se you (vi) u engleskom nikada ne piše velikim slovom. Naime, u hrvatskom se jeziku drugo lice množine osobnih i posvojnih zamjenica (Vi, Vaš, Vama) pišu velikim slovom kad želimo izraziti poštovanje našim sugovornicima. Moguće je da onda maleno englesko you Hrvatima izgleda pomalo nepristojno i neformalno, premda to doista nije istina. Engleski je jezik prepun načina da se sugovornicima iskaže poštovanje, ali to se ne radi osobnim i posvojnim zamjenicama. Kad se koristimo drugim jezicima, moramo zapamtiti da se radi o drugim kulturama koje ponekad ne dijele naše ideje o tome što je primjereno, pristojno ili o tome kako se iskazuje poštovanje.

Kao što možemo vidjeti, pisanje you ili your velikim slovom u engleskom neće biti znak poštovanja, ali možda će na trenutak zbuniti govornike engleskog jezika. Nadalje, pisanje engleske zamjenice you (ili your) velikim slovom može biti zbunjujuće i za sugovornike kojima engleski nije prvi jezik jer postoji mogućnost da se ni u njihovom materinjem jeziku takvo pravilo ne primjenjuje. Iako se ne radi o velikoj pogrešci, radi se o pogrešci koju lako možemo ispraviti i kojom možemo olakšati život našim sugovornicima.

See you next Tuesday!

Što ste danas naučili i zapamtili provjerite u novom kvizu!

ODGOVORI IZ PROŠLOTJEDNOG KVIZA

Provjerite koliko ste bili uspješni u rješavanju kviza prošloga utorka.

1. a. The sentence is correct, goals denotes the objects of their ambition.

2. a. Goal is the correct answer - the desired result of her eating habits is to feel good.

3. a. Goal is the correct answer - their aim was to find a new place to live.

4. b. Targets is the correct answer -  she failed to meet business objectives.

5. a.  have achieved my goal to go to Spain is the right answer - the trip was the object of desire for the person.

Boutique Lingua

je visoko individualizirana škola stranih jezika koja u potpunosti prati potrebe i afinitete polaznika u cilju postizanja što boljih konverzacijskih rezultata.

Posjetite web stranicu i Facebook Boutique lingua škole, a sve dodatne informacije možete dobiti putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

25. travanj 2024 01:03