Tehno
StoryEditor

Alibaba ubrzo pokreće vlastiti AI chatbot nalik ChatGPT-u

11. Travanj 2023.
foto Shutterstock

Kineski tehnološki div Alibaba najavio je planove za pokretanje vlastitog chatbota umjetne inteligencije (AI) nalik ChatGPT-u pod nazivom Tongyi Qianwen

Iz tvrtke su poručili da će integrirati novi chatbot u Alibabino oslovanje u ‘bliskoj budućnosti‘, ali i dalje nema detalja o tome kada bi se to moglo dogoditi. Posljednjih su mjeseci tehnološke tvrtke diljem svijeta počele kreirati svoje odgovore na OpenAI-jev model koji je osvojio svijet. 

Može pričati engleski i kineski 

Tongyi Qianwen otprilike se prevodi kao ‘traženje odgovora postavljanjem tisuću pitanja‘, iako Alibaba nije objavila službenu englesku verziju imena.

- Nalazimo se na tehnološkoj prijelomnici koju pokreću generativna umjetna inteligencija i računalstvo u oblaku - rekao je predsjedavajući i glavni izvršni direktor Alibabe Daniel Zhang prilikom lansiranja chatbota.

Tongyi Qianwen može raditi na engleskom i kineskom jeziku i u početku će biti dodan u DingTalk, Alibabinu aplikaciju za razmjenu poruka na radnom mjestu. Obavljat će niz zadataka uključujući pretvaranje razgovora na sastancima u pisane bilješke, pisanje elektroničke pošte i sastavljanje poslovnih prijedloga, priopćila je tvrtka.

Chatbot će također biti integriran u Tmall Genie, koji je sličan Amazonovoj Alexi, popularnom pametnom zvučniku i glasovnom asistentu. 

Umjetna inteligencija postaje glavna tema 

Zanimanje za generativnu umjetnu inteligenciju poraslo je nakon OpenAI-jevog predstavljanja ChatGPT-a koji podržava Microsoft. Najpopularniji chatbot na svijetu može odgovoriti na pitanja korištenjem prirodnog, ljudskog jezika, a također može oponašati druge stilove pisanja, koristeći internet iz 2021. kao svoju bazu podataka.

Microsoft je potrošio milijarde dolara na tehnologiju koja je dodana njegovoj tražilici Bing u veljači. Američki softverski div također je rekao da će ugraditi verziju ChatGPT-a u svoje Office aplikacije, uključujući Word, Excel, PowerPoint i Outlook.

Alphabetov Google i kineska tehnološka grupa Baidu također su najavili vlastite AI modele i objavili slične chatbotove.

U utorak je kineski regulator kibernetičkog prostora predstavio nacrt mjera za upravljanje generativnom umjetnom inteligencijom. Prema predloženim pravilima, tvrtke bi mogle biti odgovorne za legitimnost podataka korištenih za obuku tehnologije, objavio je BBC. 

Prošlog mjeseca nekoliko lidera u tehnološkoj industriji pozvala je na obustavu obuke moćnih AI sustava zbog rastućeg straha od prijetnje čovječanstvu.

Izvršni direktor Twittera Elon Musk i suosnivač Applea Steve Wozniak bili su među onima koji su potpisali otvoreno pismo u kojem upozoravaju na potencijalne rizike i rekli su da je utrka za razvoj AI sustava izmakla kontroli.

U međuvremenu, nedavno izvješće investicijske banke Goldman Sachs procjenjuje da bi umjetna inteligencija mogla zamijeniti ekvivalent od 300 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom.

Ranije ovog mjeseca Italija je postala prva zapadna država koja je blokirala ChatGPT, a državna uprava za zaštitu podataka navela je zabrinutost zbog privatnosti.

27. travanj 2024 15:25