Tehno
StoryEditor

Korak bliže najvećem otkriću u informatičkoj znanosti

15. Siječanj 2023.

Godinama prije nego što se očekivalo da bi famozno kvantno računalstvo (ono u kojem se podaci mjere qubitovima, a ne bitovima kao u konvencionalnom računalstvu, a trebalo bi promijeniti svijet nevjerojatnim performansama) moglo impresionirati svojim izvedbama u praksi, Kinezi su se pohvalili kako su s pomoću sadašnje generacije kvantnih računala razbili online enkripciju.

Metodom koju opisuju 24 istraživača iz niza akademskih tijela i državnih laboratorija u znanstvenom radu objavljenom na portalu arXiv mogli bi se razbiti RSA algoritmi koji podupiru većinu online enkripcija pomoću kvantnog stroja sa samo 372 qubita (tj. kvantnih bitova).

Stručnjaci iz drugih dijelova svijeta baš i nisu uvjereni da su Kinezi uvjerljivi. Roger Grimes, stručnjak za računalnu sigurnost, tako je, primjerice, za FT već izjavio da bi to značilo da bi vlade mogle provaliti u tajne drugih vlada.

Ako je istina da su razbili enkripciju kvantnim računalom – što je, kaže, veliko ako – bila bi poput filmskog spektakla i jedna od najvećih stvari ikada u informatičkoj znanosti.

IBM je već najavio da će njegov 433 qubit Osprey sustav, najsnažnije kvantno računalo koje je javno predstavljeno, biti dostupan kupcima početkom ove godine. Eto prilike za test kineskih teza.

26. travanj 2024 22:23