Tehno
StoryEditor

OpenAI i Associated Press postaju partneri: Umjetna inteligencija ulazi u novinarstvo

19. Srpanj 2023.
foto Shutterstock

Stvoritelj ChatGPT-a, tvrtka OpenAI, ubrzo počinje s plaćanjem Associated Pressa za korištenje njihovih vijesti kako bi trenirali svoje algoritme umjetne inteligencije (AI). OpenAI će zbog toga dobiti pristup AP-ovoj arhivi članaka od 1985. godine pa do danas, stoji u priopćenju novinske organizacije. 

Povrh naknada za licenciranje, AP će također dobiti pristup OpenAI tehnologiji koju će koristiti u eksperimentima za odlučivanje o tome kako bi mogli poboljšati svoje novinarstvo. Podsjećamo, AP je godinama koristio automatizaciju za izradu nekih lokalnih sportskih izvješća i financijskih izvješća o zaradi, ali i dalje ne koristi AI chatbotove za pisanje priča. 

OpenAI, Google i druge AI tvrtke upotrijebile su milijarde rečenica izvučenih s interneta za izgradnju tzv. ‘velikih jezičnih modela‘ koji pokreću njihove chatbotove. Vijesti, članci na Wikipediji, komentari na društvenim mrežama i postovi na blogovima ušli su u modele bez dopuštenja njihovih vlasnika, a tehnološke tvrtke uglavnom tvrde da slobodno mogu koristiti javne podatke.

Sve veća skupina autora, glazbenika, novinskih organizacija i tvrtki društvenih medija odustala je od davanja svojih podataka, tvrdeći da je korištenje njihovog sadržaja za treniranje umjetne inteligencije golema promjena u načinu na koji internet funkcionira, pogotovo jer se neki od alata umjetne inteligencije treniraju na ljudima, a stvoreni se sadržaj već koristi za zamjenu zaposlenika. 

Val tužbi zbog toga je zapljusnuo industriju u posljednja dva tjedna u kojima se navodi neprikladna upotreba podataka, uključujući kolektivne tužbe protiv OpenAI-ja i Googlea te tužbe protiv OpenAI-ja od komičarke Sarah Silverman i dvoje istaknutih autora fikcije.

U četvrtak je The Washington Post izvijestio da je Savezna komisija za trgovinu otvorila istragu o tome kako je OpenAI koristio podatke potrošača za obuku svojih modela.

- Skupovi podataka uključuju mnogo sadržaja koji je zaštićen autorskim pravima. Vlasnici autorskih prava ne pristaju na te upotrebe - rekao je Andres Sawicki, profesor prava na Sveučilištu Miami koji proučava intelektualno vlasništvo. 

Chatbotovi kao što je ChatGPT treniraju se na skupu informacija i ne mogu se kontinuirano ažurirati bez ponovne obuke od nule. To znači da su trenutno i dalje gotovo beskorisni za pružanje najnovijih vijesti i svježih informacija. Tehnološke tvrtke pokušale su riješiti taj problem dopuštajući chatbotovima da sami pretražuju web ili postavljaju pitanja iz zasebne baze podataka koja se ažurira. Ugovor s AP-om daje OpenAI-ju pristup samo svojoj arhivi, ali se arhiva redovito ažurira nedavnim vijestima.

Tehnološke tvrtke su u prošlosti izravno plaćale sadržaj vijesti za druge svrhe. I Google i Facebook plaćaju stranicama s vijestima za izravan pristup njihovom sadržaju za prikazivanje na njihovim platformama u nekim zemljama. 

25. travanj 2024 07:45