Tehno
StoryEditor

OpenAI najavio partnerstvo s medijskom kućom Axel Springer

14. Prosinac 2023.

OpenAI je možda imao težak studeni s raznim previranjima oko Sama Altmana, ali čini se da vodeća AI tvrtka ostavlja to teško razdoblje iza sebe najavivši novo partnerstvo s njemačkom medijskom kućom Axel Springer. Jedan od najvećih izdavačkih konglomerata na svijetu, koji posjeduje vodeće brendove uključujući Politico, Business Insider, kao i europske publikacije BILD i WELT od sada će svoje tekstove otvoriti ChatGPT-ju.

Naime, nakon što ugovor OpenAI-Axel Springer stupi na snagu, kada korisnik postavi ChatGPT pitanje, on će odgovoriti sa sažetcima novinskih članaka medijske kuće Axel Springer.

Chatbot će također uključivati članke koji bi inače bili ograničeni na pretplatnike, prema priopćenju, a odgovori će uključivati ‘atribuciju i poveznice na cjelovite članke radi transparentnosti‘. OpenAI će također dobiti vrijedne nove članke koje su napisali ljudi i sadržaj na kojem će trenirati svoje AI modele.

Korisnici će također moći postavljati pitanja i dobivati odgovore od ChatGPT-a pozivajući se na novinarski sadržaj Axela Springera.

- Uzbuđeni smo što smo oblikovali ovo globalno partnerstvo između Axel Springera i OpenAI-a – prvo takve vrste. Želimo istražiti mogućnosti novinarstva osnaženog umjetnom inteligencijom, podići kvalitetu, društvenu relevantnost i poslovni model novinarstva na višu razinu – rekao je Mathias Döpfner, izvršni direktor Axel Springera.

Brad Lightcap, operativni direktor OpenAI-ja dodao je kako će ovo partnerstvo ljudima pružiti nove načine  pristupa kvalitetnom sadržaju vijesti u stvarnom vremenu putem Open AI alata.

- Duboko smo predani suradnji s izdavačima i kreatorima diljem svijeta i osiguravamo da imaju koristi od napredne AI tehnologije i novih modela prihoda - kaže Brad Lightcap, operativni direktor OpenAI-ja.

Koliko za OpenAI vrijede vijesti koje su napisali ljudi?

Prema Financial Timesu, OpenAI plaća ‘desetke milijuna eura godišnje‘ za ovaj pristup, što je puno za većinu medijskih izdavača, ali očito ne i za Open Ai.  Ovo je partnerstvo dosad najveće za OpenAI-jeve novinarske težnje: tvrtka je prethodno sklopila ugovore s Associated Pressom, globalnim servisom za informiranje sa sjedištem u SAD-u, i American Journalism Projectom, lokalnom neprofitnom organizacijom za vijesti.

Čini se da će Open AI nastaviti s prikupljanjem novinarskog sadržaja kako bi trenirao svoj AI model, sve kako bi mogao pružati relevantan i aktualan sadržaj svojim korisnicima jer je do sada najveća mana ChatGPT-a bila upravo njegov nedostatak znanja u stvarnom vremenu.

Pribavljanjem nedavnih i najnovijih vijesti iz naslova Axela Springera, kao i njihove duge povijesne arhive, OpenAI može nastojati ponuditi vjerodostojnu, usporedivu informacijsku uslugu u stvarnom vremenu.

04. svibanj 2024 05:34