Tehno
StoryEditor

OpenAI želi da svatko izgradi vlastitu verziju ChatGPT-a s kojim možete i zarađivati

08. Studeni 2023.
ChatGPT, AI

Open AI, Ttvrtka Sama Altmana koja je stvorila ChatGPT, održala je svoju prvu konferenciju za razvojne programere OpenAI DevDay u San Franciscu te je tom prilikom najavila nove alate koji će svakom korisniku omogućiti stvaranje vlastitog chatbota ili AI agenta (GPT) kako su a oni nazvali. To je odlična vijest i velika promjena paradigme jer za stvaranje vlastitog chatbota neće biti potrebno znanje kodiranja.  

- Možete izgraditi GPT—prilagođenu verziju ChatGPT-a za gotovo sve - rekao je na Altman, izvršni direktor OpenAI-ja.

Prilagođena verzija znači da će svaki korisnik moći ‘složiti‘ svoj GPT po vlastitoj mjeri. Znači, moguće je napraviti chatbot koji će pričati samo o kuhanju, ili chatbot marketingaš ili pak računovođa. To znači da će svatko svoj vlastiti chatbot moći ‘napuniti‘ vlastitim podacima.

Vlastit GPT

Za izradu tih GPT-a koristit će se poznato sučelje ChatGPT-a, uz nešto klikanja i pisanja tekstualnih promptova. Nakon toga, GPT-e će se moći ponuditi i javnosti u trgovini GPT Store, koja će biti lansirana uskoro. Kao i Apple ili Google, i OpenAI će omogućiti autorima (koji, ponavljamo, ne moraju znati programirati) prodaju vlastitih GPT chatbota, uzimajući proviziju od 30 posto.

Tvrtka je danas izjavila da više od 2 milijuna programera i više od 92 posto Fortune 500 kompanija koristi njene API-je, koji na neki način pružaju pristup ChatGPT-u ili temeljnoj tehnologiji za generiranje teksta i slika. OpenAI kaže da ChatGPT sada ima oko 100 milijuna tjedno aktivnih korisnika.

Prije otprilike godinu dana isporučili smo skromni ChatGPT a danas je on najnaprednija i najraširenija AI platforma na svijetu – rekao je Altman.

U godini dana otkako je ChatGPT pokrenut, bot je skoro preokrenuo tehnološku industriju. Google i druge velike tehnološke tvrtke reorganizirale su svoje poslovanje kako bi se usredotočile na izradu sličnih AI alata. Deseci dobro financiranih startupa sada nude alternativne modele umjetne inteligencije. No, nisu se samo tvrtke uzbudile, I vlade su se osjećale prisiljenima poduzeti korake usmjerene na ublažavanje zlouporabe moćnih modela.

Kanjun Qiu, izvršni direktor Imbuea, startupa koji razvija sigurnije, sposobnije AI agente, kaže da OpenAI-jev potez ima smisla jer da bi chatbotovi bili moćniji, moraju biti u stanju djelovati. Ali budući da trenutačni modeli umjetne inteligencije imaju ograničenu moć rasuđivanja, postoji mnogo zadataka koje ne mogu obaviti i ne rade pouzdano bez ljudskog nadzora.

Silen Naihin, programer koji je prethodno radio na Auto-GPT-u, projektu agenata AI-ja otvorenog koda, a sada vodi startup pod nazivom Stackwise, kaže da će mu najave OpenAI-ja pomoći da bude korak ispred startupa koji pokušavaju izgraditi snažnije chatbotove.

Stiže i GPT-4 Turbo

OpenAI je danas također najavio novu verziju svog najsnažnijeg modela za generiranje teksta, nazvanog GPT-4 Turbo, koji uključuje novije informacije do travnja 2023. ChatGPT je prije mogao crpiti informacije samo do 2021., jer je tada prikupljeni su podaci korišteni za treniranje temeljnog AI modela. Nadogradnja u rujnu omogućila je ChatGPT-u pristup nekim novijim informacijama pregledavanjem weba.

GPT-4 Turbo također će moći primiti veće količine teksta što će mu omogućiti sintetiziranje informacija iz više dokumenata.

Altman je najavio i zanimljiv dodatak politici korištenja, kakav je primjerice već uveo Adobe. Prema novim pravilima, zapadne li netko od profesionalnih korisnika u probleme s autorskim pravima zbog korištenja njihovog AI generiranog sadržaja, OpenAI će im pokriti troškove eventualnog sudskog postupka.

Dodatno je objavljeno da ChatGPT Plus, verzija koja se naplaćuje, od sada ima znanje o svijetu koje uključuje podatke do travnja ove godine, a taj vremenski okvir će uskoro biti dodatno ažuriran.

26. travanj 2024 07:16