Tehno
StoryEditor

Sudska presuda: Djelo koje je kreirala AI tehnologija, ne može se zaštititi

21. Kolovoz 2023.
foto Shutterstock
Iako je umjetna inteligencija ovaj slučaj izgubila, pitanje je hoće li presuda postati pravilo budući da je u tijeku niz sličnih slučajeva, a mnoga pitanja koja se tiču prava i AI-ija su i dalje otvorena

Posljednjih mjeseci umjetna inteligencija prilično je uzdrmala gotovo sve industrije, a posebno aplikacije takozvane generativne umjetne inteligencije koje kreiraju ideje, rješenja i sadržaj prema naredbi/uputi korisnika. Prašinu su podigle i nagrade koje su pobrali radovi generirani umjetnom inteligencijom te tako doveli u pitanje njihovu umjetničku kvalitetu, ali i autorstvo. No, ako je suditi prema nedavno sudskom slučaju – djelo generirano AI-ijem nije moguće zaštititi.

Poraz AI-ija

Naime, u sudskom procesu Thaler vs. Perlmutter, sutkinja Okružnog suda Sjedinjenih Država Beryl Howell presudila je da umjetnost stvorena AI-ijem ne može biti zaštićena zakonom o autorskim pravima. Slučaj se vrtio oko pokušaja Thalera da autorskim pravima zaštiti sliku koju je izradio AI, a što je Ured za autorska prava SAD-a odbio.

Ured za autorska prava (u slučaju ga je predstavljala Shira Perlmutter) odluku je branio tezom da je djelu nedostajalo ljudsko autorstvo, a sutkinja Howell potom presudila da je upravo taj ljudski čimbenik temeljni zahtjev da bi se autorstvo djela moglo zaštititi. Iako je umjetna inteligencija ovaj slučaj izgubila, portal HypeBeast piše da je pitanje hoće li presuda postati pravilo budući da je u tijeku niz sličnih slučajeva, a mnoga pitanja koja se tiču prava i AI-ija su i dalje otvorena.

26. travanj 2024 17:35