Tehno
StoryEditor

Umjetna inteligencija opisuje i kakicu

05. Lipanj 2022.

Bolje od ikoga umjetna inteligencija (AI) može opisati svako sranje, pardon, izmet. Pišu tako nešto zagovornici aplikacije Dieta Mobile, koja upotrebljava AI za točnije opisivanje izmeta, prema kliničkom ispitivanju predstavljenom na nedavno održanoj konferenciji 'Tjedan probavnih bolesti' u San Diegu.

Za portal Motherboard glavni istraživač dr. Mark Pimentel opisao je kako korisnici aplikacije uče što je normalno fotografirajući svoju kakicu, no snimke se ne spremaju na uređaje nego izravno u program – zbog higijene, dakako.

AI potom kategorizira izmet u jednu od sedam kategorija u skladu s Bristolskom skalom stolice (BSS), priznatim dijagnostičkim alatom. Istraživači su usporedili rezultate pacijenata koje su sami prijavili liječnicima i rezultate koje je stvorio AI sa 'zlatnim standardima' koje su generirala dva stručna gastroenterologa. Ispostavilo se da su opisi koje je iznjedrio AI točniji.

Tvorci aplikacije sada gorljivo rade na promoviranju njezine verzije namijenjene liječnicima. Naveli su da aplikacija ima i GPS značajku koja omogućuje liječnicima da prate svaku zapovijed pacijentovih crijeva. Pa i ako zagusti i pacijentu hitno bude potreban zahod dok npr. putuje ili sastanči, aplikacija će to odati. Eto kakve blagodati donosi napredak u 21. stoljeću: tehnologija je doista duboko prodrla u zdravstvo.

03. svibanj 2024 16:23