Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Izvezena tehnologija i znanje iz Europe mogu postati žrtve povrede prava intelektualnog vlasništva

08. Studeni 2022.

Kontinentalna Kina jedan je od trgovinskih partnera Hrvatske, a prava intelektualnog vlasništva odlučujući su čimbenik u poticanju te trgovine

Europa izvozi tehnologiju te znanje i vještine, ali ako nisu zaštićeni, poduzeća iz EU-a mogu postati žrtve raznih povreda prava intelektualnog vlasništva. Zaštita i provedba prava intelektualnog vlasništva veliki su izazov za poduzeća u EU-u koja se žele proširiti na nova tržišta.

Zato je IP Key China, dugogodišnji projekt koji sufinancira Europska komisija, a provodi Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), pružio znatnu podršku suradnji na području intelektualnog vlasništva i u političkom dijalogu između EU-a i Kine, uključujući stvaranje jednakih uvjeta za nositelje prava u EU-u i potporu mehanizmu dijaloga između EU-a i Kine.

U 2021. godini, s izvozom u iznosu od 88,8 milijuna eura, Hrvatska je trgovala uglavnom sirovim materijalima za 43,4 milijuna eura (49 posto izvoza u Kinu), strojevima i transportnom opremom za 21,1 milijun eura (24 posto izvoza u Kinu) te raznim gotovim proizvodima – za 8,7 milijuna eura (10 posto izvoza u Kinu), navodi se u priopćenju Ureda Europske Unije za intelektualno vlasništvo..

Dana 1. siječnja 2020. na snazi je bilo 1,6 milijuna registracija žigova Europske unije (EUTM), koje sadrže više od 4,4 milijuna povezanih razreda proizvoda i usluga, s prosječnom godišnjom stopom rasta od 5,6 posto (2010. – 2019.). Većina prijava žigova Europske unije i dalje dolazi iz EU-a, s prosječnim udjelom od 68,3 posto ukupnih prijava. Njemačka je prednjačila kao zemlja s najviše prijava u EU-u i svijetu, a slijede ju druga velika gospodarstva EU-a kao što su Italija, Španjolska i Francuska.

– Tijekom proteklih pet godina, projekt IP Key China bio je na strani poduzetnika, malih i srednjih poduzeća, istraživača i kreativnih mislilaca kako bi zaštitio intelektualnu imovinu koja osigurava budućnost njihova poslovanja u Kini. Radujemo se što ćemo nastaviti igrati važnu ulogu u jačanju mehanizma dijaloga o intelektualnom vlasništvu, ključnog aspekta za bolju transparentnost i predvidivost sustava intelektualnog vlasništva – rekao je Christian Archambeau, izvršni direktor EUIPO-a.

Projekt je nadopunio Dijalošku i radnu skupinu EU-a i Kine za intelektualno vlasništvu, kojom koordiniraju EU i Kina. U skladu s tim, te su aktivnosti učinkovito promicale interese poduzeća iz EU-a, unaprjeđujući razmjenu znanja s Kinom o tome kako riješiti specifične izazove koji se odnose na prava intelektualnog vlasništva.

– EU i Kina ključni su trgovinski partneri i moramo nastaviti naš dijalog za osiguranje veće konvergencije Kine prema europskim i međunarodnim standardima u zaštiti prava intelektualnog vlasništva – istaknuo je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za trgovinu.

Izvoz u Kinu

Kontinentalna Kina jedan je od ključnih trgovinskih partnera EU-a, a prava intelektualnog vlasništva odlučujući su čimbenik za poduzeća EU-a u poticanju te trgovine.

Godine 2021. Kina je bila treći najveći partner za izvoz proizvoda iz EU-a (10,2 posto), pri čemu su tvrtke iz EU-a u Kinu izvezle 223,4 milijarde eura, trgujući uglavnom strojevima i vozilima (52 posto izvoza u Kinu), ostalim gotovim proizvodima (20 posto) i kemikalijama (15 posto).

Tri najveća izvoznika u Kinu u EU-u bile su Njemačka (104,655 milijuna eura), Francuska (24,028 milijuna eura) i Nizozemska (15,906 milijuna eura).

Nedovoljna učinkovitost

Iako je zadnjih godina postignut značajan napredak u području zakonodavstva – čemu su uvelike pridonijeli velika mreža dionika i mehanizmi dijaloga koje je uspostavio projekt IP Key China – zaštita i provedba prava intelektualnog vlasništva u mnogim područjima još uvijek nije dovoljno učinkovita, a izazovi poput nedostatka transparentnosti i loše provedbe prava intelektualnog vlasništva i dalje su prisutni.

Značajna zabrinutost postoji posebno u pogledu tumačenja zahtjeva patentibilnosti, nedostatka odgovarajuće pravne zaštite kod prijava žigova podnesenih u lošoj vjeri i neadekvatne zaštite poslovnih tajni. Zabrinutost koja se nedavno pojavila osiguranje je pravednog i nediskriminirajućeg postupanja u predmetima povezanim s povredama pravila tržišnog natjecanja koji se vode protiv stranih nositelja prava.

30. travanj 2024 10:59