Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Marinka Akrap je nova predsjednica Hajduka: Evo gdje je sve gradila svoju karijeru

08. Travanj 2024.
Marinka Akrap, predsjednica Hajdukafoto LinkedIn

Nadzorni odbor Hajduka smijenio je dosadašnjeg predsjednika Lukšu Jakobušića, a novoizabrana predsjednica splitskog nogometnog kluba je Marinka Akrap koja je do sada obnašala dužnost članice Uprave kluba i direktorice marketinga u Hajduku, objavio je Index. 

Podsjećamo, Akrap je u Hajduk ušla početkom rujna 2021. godine i bavila se marketingom, prodajom i odnosima s javnošću. Rođena je u Splitu 1968. godine, a odrasla je u Tučepima. Diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i nedugo nakon završetka studiranja počela graditi karijeru u marketingu, prodaji i odnosima s javnošću. 

- Na mjesto članice Uprave Kluba, gospođa Akrap dolazi iz Podravke s pozicije direktorice Sektora korporativnog marketinga i komunikacija na kojoj je provela zadnjih devet godina, a prije toga, baveći se marketingom, prodajom i odnosima s javnošću kroz dvanaest godina rada u dm-drogerie marktu Hrvatska, prošla je razvojni put od asistentice za reklamu do članice Uprave zadužene za nabavu, marketing, odnose s javnošću i dio prodaje - objavio je Hajduk po njenom dolasku u klub 2021 godine. 

- Imala sam priliku raditi za značajne kompanije i brendove, ali sada sam jako sretna što svoje bogato znanje i iskustvo iz područja marketinga, prodaje i komunikacije mogu staviti na raspolaganje meni najznačajnijem brendu... Odgovornost i očekivanja su velika i uz svu nepredvidivost koju donosi nogomet mogu obećati da ću uvijek ustrajati na hajdučkim vrijednostima, dati svoj maksimum te se truditi donijeti novu energiju i kreativnost kako bi doprinijela da naš Klub svakom svom navijaču i poslovnom partneru, osim emocije kakvoj kod nas nema konkurencije, donese i dodanu vrijednost - rekla je Akrap po dolasku u Hajduk. 

Rekordna prodaja dresova

Inače, na skupštini kluba krajem prošle godine, Hajduk se pohvalio da je u 2023. godini prodao 28.400 dresova, objavio je Index. Teško je te brojke usporediti s drugim klubovima u okruženju jer su podaci nepouzdani, ali broj pretplatnika, članova i ukupnog prihoda kluba od marketinških aktivnosti sugerira da je Hajduk i u tom segmentu ispred konkurencije u Hrvatskoj i regiji, neovisno o njihovim rezultatima na terenu. 

U odnosu na prošlu godinu, ovaj broj predstavlja povećanje od gotovo 40 posto jer je klub u 2022. godini prodao 20.380 dresova. Od dolaska Lukše Jakobušića na mjesto predsjednika kluba Hajduk je u ovom segmentu narastao za nevjerojatnih 463 posto, s obzirom na to da je početna točka bila 5039 prodanih dresova u 2020. godini.

Naravno, najveći utjecaj na rast imao je rezultat kluba, koji ni sada nije na razini povijesnih očekivanja, ali se stvari nesporno odvijaju u tom smjeru u posljednje tri godine. Drugi važan faktor bio je dolazak Marka Livaje u klub na početku 2021. godine. Već u toj godini Hajduk je zabilježio velik skok u broju prodanih dresova, s 12.523 prodana primjerka, od kojih je oko 3000 bilo s Livajinim prezimenom i brojem na leđima.

Treći važan faktor dogodio se u rujnu 2021. godine, a to je bio dolazak Marinke Akrap na mjesto članice Uprave zadužene za marketing, prodaju i odnose s javnošću. Kakve će promjene uvesti na čelu Hajduka, to nam je tek za otkriti. 

23. travanj 2024 15:13