Ukratko
StoryEditor

Pripajanjem splitskog PCE-a tvrtka OiV širi djelatnost na pomorsku elektroniku

10. Travanj 2024.
Mate Botica, predsjednik Uprave OiV-a foto Rene Karaman

Državna tvrtka Odašiljači i veze (OiV) proširuje svoju djelatnost na pomorsku elektroniku i komunikacija temeljem nedavnog pripajanja državne tvrtke Pomorski centar za elektroniku (PCE) iz Splita, izvijestili su u srijedu iz OiV-a.

To pripajanje je u svom registru evidentirao 8. travnja 2024. Trgovački sud u Zagrebu, čime je i formalno-pravno dovršen taj proces. Iz OiV-a kažu da je to očekivani ishod dugotrajnog postupka pripajanja, koji su svojim potpisima na ugovoru verificirale uprave OiV-a i PCE-a 26. ožujka 2024. Tvrtka PCE time prestaje postojati te postaje dio jedinstvene kompanija koja će nastaviti sudjelovati na tržištu pod imenom OiV, pružajući sada dodatne usluge i u djelatnostima pomorske elektronike i komunikacija.

- Tako objedinjena dva komplementarna društva u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, čije su osnovne djelatnosti usko vezane uz elektroničke komunikacije, omogućit će stvaranje novih sinergija i eliminirati veći broj troškovnih kategorija te osigurati daljnju diversifikaciju portfelja usluga i povećanje prihoda. OiV će time ojačati i regionalnu prisutnost na jugu zemlje - poručio je predsjednik Uprave OiV-a Mate Botica.

U OiV-u očekuju i da će se "inicijalno detektirane koristi od tog pripajanja prelijevati, ispreplitati i multiplicirati u idućim godinama", a i svi konkretni financijski ciljevi bit će postavljeni i nadopunjeni onima javne politike i hrvatske Vlade u vezi s pristupanjem Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

- Očekuje se i da će se ovim pripajanjem povećati učinkovitost objedinjenog društva te unaprijediti iskoristivost državne imovine i ukupnog portfelja trgovačkih društava u državnom vlasništvu. Pripajanje PCE-a OiV-u predstavlja veliki doprinos ispunjavanju preporuka i smjernica OECD-a, a istovremeno se stvaraju konkretne koristi i nove perspektive djelatnicima obiju kompanija, kao i njihovom vlasniku, Republici Hrvatskoj - ističu iz OiV-a.

Kako bi se nakon pripajanja što prije postiglo optimalno korištenje svih resursa, u narednom razdoblju slijede brojne integracijske aktivnosti koje će voditi Mihael Jančić, dugogodišnji stručnjak i menadžer OIV-a, iznose iz te tvrtke.

OiV je od strateškog interesa za RH, među vodećim pružateljima usluga u elektroničkim komunikacijama, zemaljskom i satelitskom odašiljanju radijskih i televizijskih sadržaja, te i nositelj izgradnje nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture, dok za splitski PCE iz OiV-a kažu da je tvrtka afirmirana u vrijeme Domovinskog rata te da je imala važnu ulogu u izgradnji i opremanju Hrvatske ratne mornarice komunikacijskim sustavima.

Potpisivanjem ugovora o pripajanju, OiV formalno i stvarno preuzima obaveze i jamstva PCE-a, uključujući i jamstvo održavanja i unapređenja specifičnih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice. 

Uz istraživanje i razvoj te razvitak kripto uređaja, osnovna djelatnost PCE-a bila je integracija oružnih sustava s radarskim sustavima i komunikacijskom brodskom opremom te razvoj tehnike dvojne namjene, i vojne i civilne.

Sa PCE-om OiV povećava i svoj prihodovni potencijal, jača ljudske resurse i imovinsku snagu, kao i proširuje tržište, stječe nove kupce te povećava potencijale novih investicija i stvara konkretne sinergijske učinke i uštede u poslovanju, dok s druge strane zaposleni PCE-a ostvaruju veće mogućnosti profesionalnog napretka, dodatnih edukacija i prekvalifikacija te povećanje beneficija i prava uz očuvanje visoko specijaliziranih znanja.

29. travanj 2024 05:49