Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nvidijina tržišna kapitalizacija dosegla 1,7 bilijuna dolara, dvostruko više od bitcoina

06. Veljača 2024.

Nedavni procvat umjetne inteligencije i pompa oko nove industrije bili su ogroman dobitak za proizvođača čipova Nvidiju i njegove dioničare. Toliko da je tržišna kapitalizacija tvrtke sada više nego dvostruko veća od bitcoina.

Američki poluvodički div Nvidia jedan je od najvećih dobitnika porasta interesa za sve što je povezano s industrijom umjetne inteligencije (AI).

Makroekonomski časopis Kobeissi Letter primijetio je da je Nvidia imala tržišnu kapitalizaciju od oko 950 milijardi dolara na kraju listopada. Od tada je porasla za 79 posto i upravo dosegla najveću tržišnu kapitalizaciju od 1,7 bilijuna dolara.

- Drugim riječima, Nvidia je dodala 750 milijardi dolara tržišne kapitalizacije u 70 dana trgovanja - piše u Kobeissi Letteru.

To iznosi prosječno 10,7 milijardi dolara dnevno tijekom 70 dana trgovanja zaredom, dodaje se. To je ekvivalent dodavanju ukupne tržišne kapitalizacije kriptovalute tron svakog dana u tom razdoblju.

Nvidijina tržišna kapitalizacija više je od šest puta veća od ethereuma i više nego dvostruko od bitcoina.

Nvidia je manje od tri posto udaljena od toga da prijeđe Amazon kao peta najveća javna kompanija na svijetu. Prije samo dvije godine, Nvidia je jedva bila među 20 najvećih javnih kompanija na svijetu, primijetio je Kobeissi.

- Sada kontroliraju 70-90 posto globalnog tržišta AI čipova. AI je Nvidiju učinio jednom od najvećih tvrtki svih vremena - dodaje se.

Nadalje, cijene dionica kompanije premašile su 700 dolara u after-market trgovanju 5. veljače. Cijena dionice Nvidije porasla je 6,2 posto od početka trgovanja ovog tjedna.

Nvidijina linija moćnih čipova sastavni je dio planova proširenja divova računalstva u oblaku kao što su Microsoft i Alphabet uz Metu i Amazon. Štoviše, tvrtka je spremna dodati još jedan moćni čip, sljedeću generaciju B100 Blackwell, svojoj liniji usmjerenoj na AI kasnije ove godine.

Analitičar Goldman Sachsa Toshiya Hari ciljao je na cijenu dionice od 800 dolara, navodeći kontinuirani rast.

- Više ne pretpostavljamo pad prihoda podatkovnih centara ove godine i umjesto toga modeliramo dosljedan rast kroz prvu polovicu sljedeće godine potaknut stalnim trošenjem velikih pružatelja usluga u oblaku na generativnu AI infrastrukturu - piše u bilješci.

Dodao je da će Nvidia ostati zlatni standard industrije u doglednoj budućnosti, s obzirom na rast AI inovacija.

28. travanj 2024 22:20