Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Paul Bradbury: ChatGPT mi je ‘ukrao‘ klijenta, ali to je budućnost koju treba prihvatiti

13. Veljača 2023.
Paul Bradburyfoto Dražen Lapić

Umjetna inteligencija (AI) postaje sve češća tema u biznisu. Neki su njome oduševljeni i pristupaju joj s zanimanjem, dok su neki prestrašeni jer smatraju da bi zbog nje mogli izgubiti posao ili klijente. Kako poduzetnici reagiraju na AI i kradu li umjetni mozgovi komadiće zarade, otkrivamo u razgovoru s Paulom Bradburyjem, vlasnikom portala Total Croatia News. 

- Da budem iskren, ne mislim da je AI previše utjecao na moje poslovanje... za sad. Smatram da nisam prvi copywriter koji je osjećao paniku kada je ChatGPT predstavljen. Ideja da se moram natjecati s umjetnom inteligencijom, koja se neprestano razvija i poboljšava, nije toliko privlačna, pogotovo u mojim godinama. Na tragu toga, mislim da je najgora stvar zabiti glavu u pijesak i pokušati se boriti protiv promjene - rekao nam je Bradbury.

ChatGPT mu ‘ukrao‘ klijenta

Stvarnost je takva da ljudi općenito manje čitaju, objasnio je i dodao da će to samo učiniti proizvodnju standardnih tekstova manje vrijednom i potrebnom. Čak i prije pojave ChatGPT-a, Bradbury je shvatio da će se morati razvijati ‘izvan pisane riječi‘ da bi preživio, zbog čega je prije nekoliko tjedana pokrenuo vlastiti YouTube kanal na kojemu također promovira život u Hrvatskoj i otkriva brojne zanimljivosti o zemlji. 

- Iako to još nisam primijetio, vidim da će biti manje potražnje za klikanjem na vječno popularne ‘How to?‘ članke poput ‘Kako doći iz Splita u Dubrovnik?‘. Zbog toga će dotok prihoda od affiliate marketinga na rezervacijama privatnih transfera vjerojatno presušiti - kazao je Bradbury. 

Što se tiče konkretnih primjera, Bradbury nam je opisao jedan nedavni ručak s prijateljem/klijentom. 

- Za njega sam napisao niz nišnih članaka i bio je stvarno oduševljen njihovom kvalitetom. Jedini problem za njega je bilo vrijeme koje je uložio da mi objasni nišu jer to nije bilo moje područje. Njegovo vrijeme je vrlo važno. Rekao mi je da se igra s ChatGPT-om i da umjesto da postavlja površna pitanja, dodaje slojeve složenosti u svakom novom pitanju. 

Rezultati? Članci koji nisu bili tako dobri kao moji, ali su dovoljno dobri da ih netko iz njegovog tima pregleda i uglanca kako bi  ih se moglo prezentirati na internetu. Ušteda je bila jedna stvar, ali ključna stvar za njega bila je ušteda vremena - objasnio nam je Bradbury. 

Slučaj iz 2011. 

Umjesto da se skriva od umjetne inteligencije, Bradbury ju je odlučio prihvatiti. Shvatio je, kaže, da je to vrlo koristan dodatni alat, a ne zamjena za njegovo pisanje. Pojava ChatGPT-a i njegova ‘krađa‘ klijenata također ga je podsjetila na jedan događaj iz prošlosti.

Bilo je to veljača 2011. godine. Tek sam započeo svoju karijeru pisca na internetu za Suite 101, kanadski portal. Pisao sam tri mjeseca. Bila je to farma sadržaja ili content farm s 20 tisuća pisaca diljem svijeta i imala je jako dobru vidljivost na Googleu. Zarađivali smo na udjelu prihoda od AdSensea, a onda je Google osmislio svoje poznato ažuriranje algoritma Panda kako bi posebno ciljao na farme sadržaja kao što je Suite 101. Matt Cutts iz Googlea je čak održao i konferenciju za novinare na kojoj je Suite 101 nazvao primjerom onoga što nije u redu s internetom - komentirao je Bradbury.

Stranica je zbog toga preko noći izgubila 94 posto prometa. Pisci koji su zarađivali tri tisuće dolara mjesečno u pasivnom prihodu od članaka odjednom su dobivali samo 30 dolara na mjesec.

- Lekcija? Jedina stvar koju će Google uvijek nagraditi je nišni, originalni sadržaj. I tako sam odlučio započeti sam, s malim blogom Total Hvar, koji je postao Total Croatia News. Slutim da će i ovoga puta biti nešto slično, odnosno potreba za razvojem koju treba prihvatiti, a ne joj se suprotstavljati. Ne mogu reći da sam time oduševljen, ali tako je - zaključio je Bradbury. 

27. travanj 2024 18:16