Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Poznati lanac kozmetike kojeg Hrvati obožavaju izlazi na burzu

05. Ožujak 2024.

Douglas, njemački trgovac kozmetičkim proizvodima, najavio je plan za izdavanje inicijalne javne ponude (IPO) i uvrštenjem na Frankfurtsku burzu pobuđujući time nadu u oporavak europskog IPO tržišta koje je već na izdisaju.

Ovaj trgovac na malo, koji ima više od 1800 trgovina u više od 20 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, i u većinskom je vlasništvu grupe privatnog kapitala CVC, planira prikupiti 1,1 milijardu eura putem IPO-a. Kako piše Financial Times, Douglas je tražio procjenu od oko šest milijardi eura, što bi bio najveći IPO u Frankfurtu od Porsheovog hitnog izlistavanja prije dvije godine.

Njemački trgovac planira prodati dionice u vrijednosti od 800 milijuna eura vanjskim investitorima, dok CVC i drugi postojeći investitori također planiraju ubrizgati 300 milijuna eura u tvrtku kao dio IPO-a.

Više kamatne stope deprimirale su europsko IPO tržište koje je dugo bilo u sjeni puno većeg, američkog tržišta, no izlistavanje Douglasa moglo bi udahnuti barem nešto optimizma u njega. Inače, njemački je trgovac privatiziran prije deset godina i od tada je prošao kroz nekoliko restrukturiranja, a sada planira izdati IPO u sljedećih nekoliko mjeseci.  

– IPO je logičan sljedeći korak za nas kako bismo iskoristili svoj puni potencijal – rekao je izvršni direktor kompanije Sander van der Laan koji je obećao povećati prodaju za četvrtinu na pet milijardi eura do 2026. te je uvjeren da kompanija može nadmašiti šire europsko tržište kozmetike.

Najava iz trgovačkog lanca dolazi tek mjesec dana nakon što je druga njemačka vojna tvrtka Renk prošlog mjeseca izlistana na burzu. Renk je trebao izdati IPO prošle godine, no plan je ipak odgođen, a sada, mjesec dana nakon uvrštenja na burzu dionice kompanije porasle su gotovo 50 posto.

Očekuje se da će potencijalno uvrštavanje tvrtki koje podupire privatni kapital biti glavni pokretač IPO-a ove godine, a iz Douglasa su poručili prihod od IPO-a žele iskoristiti za vlastiti rast.

27. travanj 2024 16:37