Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Predsjednik Uprave Ingre Danko Deban sada je i najveći pojedinačni dioničar

03. Rujan 2023.
Danko Deban, predsjednik uprave Ingrefoto Tomislav Miletic/PIXSELL
Deban nije povećao svoj udjel, ali dosad najveći pojedinačni dioničar Franjo Herceg prodao je dio svog paketa Ingrinih dionica i tako smanjio svoj udjel. Vlasničke promjene dogodile su se nakon formalnog rješenja o završetku predstečajne nagodbe

Franjo Herceg, koji je dosad s 6,39 posto udjela u Ingrinu vlasništvu bio najveći pojedinačini dioničar te kompanije, prodao je dio svog paketa dionica, zbog čega je njegov udjel pao na 4,68 posto. Tako je najveći pojedinačni Ingrin dioničar sada postao Danko Deban, ujedno predsjednik Uprave kompanije, čiji je udjel u njezinu vlasništvu 5,12 posto.

Iz Ingrine vlasničke strukture istodobno je potpuno izišla još jedna osoba s popisa deset najvećih dioničara, Marija Ivanić, čiji je udjel bio 1,59 posto. Pakete dionica koje su početkom ovoga tjedna prodali Herceg i Ivanić po cijeni od 3,10 eura za dionicu u jednoj je blok-transakciji otkupila sama kompanija za svoj trezor.

Preslagivanje vlasničkih odnosa u Ingri uslijedilo je neposredno nakon što je kompanija objavila da je rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu i formalno izišla iz predstečajne nagodbe, pokrenute prije devet godina. Kako je Sud utvrdio provedenim vještačenjem, utvrđeno je da je Ingra podmirila sve svoje obveze, odnosno namirila novčane tražbine svih vjerovnika u skladu s rješenjem o odobrenoj predstečajnoj nagodbi.

Niz godina obilježenih negativnim poslovnim rezultatom Ingra je prekinula 2020. Od tada joj se poslovanje stabiliziralo na sedam-osam milijuna eura prihoda na godinu te dobit od milijun do dva i pol milijuna eura. Sudeći prema rezultatima poslovanja u prvih šest mjeseci ove godine, dobri su izgledi da kompanija godinu završi s boljim rezultatima nego prethodne dvije. U prvom je polugodištu poslovni prihod, naime, iznosio 5,3 milijuna eura, a neto dobit 1,3 milijuna. Debanova uprava obrazložila je da je rast prihoda posljedica povećanja aktivnosti na ugovorenim izvođačkim projektima, a prihod od zakupa Arene Zagreb u prvom polugodištu iznosio blizu tri milijuna eura, što je okvirno ista razina kao i u to vrijeme prošle godine.

25. travanj 2024 05:03