Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Rodna ravnopravnost na upravljačkim pozicijama: Bez zakonske regulative ništa se neće promijeniti

16. Veljača 2024.
Rodna ravnoporavnost na upravljačkim pozicijama kao faktor uspjeha
Piše: Anja Milinković

Udio žena u nadzornim odborima iznosi 23 posto, dok je postotak u upravama samo 16 posto, govore podaci o korporativnom upravljanju u Hrvatskoj. S problemom neravnopravnosti na svim razinama bori se cjelokupno društvo, no različitim regulativama taj problem nastoji se riješiti. Tako je krajem 2022. godine na snagu stupila EU direktiva o poboljšanju rodne ravnoteže u upravama i nadzornim odborima kompanija na burzi. Naime, Europska komisija traži od država članica da do kraja 2025. podnesu izvješće o poduzetim mjerama. Drugim riječima, najmanje 40 posto radnih mjesta neizvršnih direktora, odnosno 33 posto svih direktorskih pozicija, moraju biti žene. Rodna (ne)ravnopravnost bila je i tema današnje konferencije Hrvatske udruge poslodavaca i Veleposlanstva Kanade, koja se održala u prostorijama HUP-a.

– Bez konkretne zakonske regulative ništa se neće promijeniti – riječi su Irene Weber, glavne direktorice HUP-a, koja je također pozdravila direktivu i najavila da će HUP doprinijeti razvoju rodno osvještenih politika i kulture među poslodavcima.

Da je politička volje bitna potvrdila je i veleposlanica Kanade u Hrvatskoj Jessica Blitt, koja je ujedno i predstavila priručnik za tvrtke sa savjetima za postizanje veće zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama.

image

Jessica Blitt

Ivan Malenica, ministar uprave i pravosuđa, obratio se prisutnima spomenuvši podatak da u Hrvatskom pravosuđu ima nešto više od 80 posto žena.

image

Ivan Malenica

S druge strane, dogradonačelnica Zagreba Daniela Dolenec podijelila je iskustvo stranke Možemo! kada ih je država tužila da su tijekom lokalnih izbora 2021. godine imali čak i previše žena na listi, no taj su spor s državom dobili dokazavši da nisu prekršili Zakon o ravnopravnosti spolova.

image

Danijela Dolenec

Više različitosti, bolji rezultati

Tijekom panel-rasprave koja se povela na temu rodne ravnopravnosti na upravljačkim pozicijama, Weber je izjavila da vjeruje da će privatni sektor prigrliti europsku direktivu. S druge strane, Berry Vrbanović, gradonačelnik kanadskog grada Kitchenera, kao bitnu stavku u postizanju rodne ravnopravnosti istaknuo je i političku volju.

– Sve to počne s vladom, odnosno s liderstvom kao jako važnom stvari. Vremena se mijenjaju i ne trebamo samo govoriti o tome, nego i nešto poduzeti. Primjerice, u našoj županiji koja ima sedam gradova, pet od njih imaju gradonačelnice – dodao je Vrbanović.

Također, spomenuo je da kompanije nemaju zakonski regulirane kvote zapošljavanja žena na visokim pozicijama, ali im je to već postala praksa.

Anita Letica na panelu je istaknula da je u tvrtki Philip Morris Zagreb na čijem je čelu broj žena na upravljačkoj poziciji čak i veći od kvote.

– Radi se o tome da gradimo način razmišljanja, odnosno okruženje u kojem svi imamo jednake šanse. Rezultati govore da što nas je više, što smo različitiji i što više dajemo jedni drugima šansu da kažemo što mislimo, da ćemo donijeti bolje odluke, a time imati bolje rezultate – rekla je Letica.

O važnosti različitih mišljenja složio se Joe Bašić, osnivač i direktor marketinške i promocijske agencije MPG.

– Sretni smo da je taj trend tu zato što nam je bitno da imamo različita mišljenja, da možemo donijeti različite odluke i pratiti trendove. Činjenica da ima više žena u cjelokupnom stanovništvu još je jedan dokaz da je to potrebno, pogotovo u našoj industriji. Ponosni smo da taj način razmišljanja vlada u kulturi naše tvrtke – dodao je Bašić, komentirajući pritom da izvana možda izgleda kao da je u zabavnoj kulturi izjednačena ravnopravnost spolova, no u upravljačkoj strukturi ipak i dalje vladaju muškarci.

Uloga edukacije i ohrabrivanja

Sudionici su se složili s izjavom moderatorice Nataše Novaković, direktorice za ESG u HUP-u, da su manjak ambicije i rjeđe umrežavanje razlozi manjeg broja žena na upravljačkim pozicijama, ali naveli su i konkretna rješenja za to.

– Imam mnogo iskustva u razgovoru sa ženama u našoj kompaniji koje su htjele napredovati. Moram priznati, kao poslodavac često moram ohrabriti žene da razmišljaju ozbiljnije da imaju mogućnost ići naprijed. Mislim da je tu uloga edukacije jako bitna i da je ovaj razgovor koji imamo danas jedan korak naprijed – rekao je Bašić.

Osim ohrabrenja i rušenja predsrasuda, bitan dio uvođenja žena na upravljačke pozicije ima i umrežavanje.

–  Umrežavanje u Kanadi ima mnogo grupa za podržavanje, primjerice, grupe samo za žene. To se radi da se uključi što više žena na istim pozicijama. Još jedna stvar koja je tu jako važna jest reagiranje kada nešto nije u redu – prokomentirao je Vrbanović.

Koji god razlog nezapošljavanja žena na visokim pozicijama bio, prema spomenutoj direktivi kompanije na burzama morat će zadovoljiti određeni postotak zapošljavanja žena. Prema tome, HUP je već počeo s pripremama pokrenuvši inicijativu Baza poslovnih žena. Ono okuplja sve žene koje su spremne preuzeti neku od upravljačkih pozicija u kompanijama.

– Želimo pokazati da je taj broj žena koje su spremne preuzeti i zauzeti menadžerske pozicije doista ogroman i iznimno ekstezivan. I želimo biti spremne i imati spremne kandidatkinje za te pozicije – zaključila je Weber izrazivši nevjericu da se u 2024. o ovome mora raspravljati.

27. travanj 2024 09:23