Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Span u 2023. s rastom prihoda od 30 posto i padom dobiti od 80 posto

29. Veljača 2024.
Span 

Unatoč najavljenim trendovima smanjenog rasta financijskih pokazatelja IT sektora u odnosu na rekordnu 2022. godinu, Span Grupa u 2023. bilježi rast poslovnih prihoda od 30 posto. Istovremeno je zabilježen i porast troškova u odnosu na prošlu godinu, na što je u najvećoj mjeri utjecao rast direktnih troškova kao posljedica rasta prihoda i ulaganje u zapošljavanje tijekom protekle dvije godine, stoji u priopćenju Span Grupe.

Poslovni prihodi Span Grupe u 2023. iznose 142,8 milijuna eura, što predstavlja rast od 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA prije jednokratnih stavki iznosi 7,1 milijun eura i manja je u odnosu na isto razdoblje 2022. za 25 posto. EBITDA nakon jednokratnih stavki iznosi 5,6 milijuna eura i bilježi smanjenje od 39 posto u odnosu na isti period prošle godine. Grupa je ostvarila neto dobit od 1,2 milijuna eura, što je 81 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Udio prihoda koje Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima čini 66 posto. Najznačajniji rast bilježe tržišta Hrvatske i Estonije. Kada gledamo segmente poslovanja, najveći rast prihoda, od 47 posto, bilježi segment Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje te segment Upravljanje servisima i tehnička podrška, koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine narastao za 14 posto. Prihodi segmenta Infrastrukturne usluge, Cloud i Cyber Security manji su za 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, kad je Grupa bilježila izniman porast projekata na stranim tržištima. Segment Razvoj softvera i poslovnih rješenja u odnosu na isti period prošle godine rastao je 7 posto. 

- Vrlo sam zadovoljan rezultatom za 2023. godinu. Rast prihoda od 30 posto omogućio nam je da uspješno završimo dvogodišnji investicijski ciklus u ljude, u kojem smo zaposlili 300 novih stručnjaka. U 2024. očekujemo rast potražnje za cyber security uslugama i AI rješenjima za koje su se već tijekom 2023. godine počela planirati veća sredstva kod naših ključnih korisnika - naglasio je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović

Od izdvojenih događaja koji su obilježili zadnji kvartal 2023. godine ističe se nagrada Zagrebačke burze za dionicu s najvećim porastom prometa. U odnosu na isti period 2022. protrgovano je sa 70 posto više Spanovih dionica, čija je ukupna vrijednost iznosila više od 30 milijuna eura. U listopadu su u Spanu donijeli službenu Politiku o korporativnom volontiranju, kojom se jasnije definira što korporativno volontiranje zapravo jest i što sve podrazumijeva, navodi se u priopćenju.

27. travanj 2024 21:35