Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U štrajku prodavači na Etsyju

12. Travanj 2022.
foto Shutterstock

Obično pojam štrajka, baremo kod nas, povezujemo sa nekom teškom, prljavom industrijom u kojoj se ne poštuju radnička prava ili pak s javnom upravom koja hoće veće plaće, pa je stoga jako teško zamisliti da je upravo u tijeku štrajk i to ne radnika niti bilo kakvih zaposlenika, već ni manje ni više nego prodavatelja na jednoj digitalnoj platformi. U štrajku su prodavači na platformi za prodaju funky, unikatnih sitnica i rukotvornina na Etsyju jer je odlukom Uprave te digitalne kompanije povećana naknada za transakcije sa pet na čak 6,5 posto.

- Siti smo svega - započela je svoju autentično-štrajkačku retoriku jedna od organizatorica štrajka Kristi Cassidy, koja predstavlja, kaže, tek 14.000 prodavatelja koji su podržali njezinu inicijativu. Taj je postotak zanemariv, ako se uzme u obzir da platforma ima preko 5,3 registriranih prodavatelja, no podrška se, dodala je u intervjuu za američke medije, širi i iz dana u dan raste što se vidi i po peticiji prodavatelja koji traže bolje uvjete za sebe na toj platformi.

Prije samo nekoliko godina, Etsy je povisio svoje naknade s 3,5 na 5 posto po prvi put od svog osnutka 2005., pa se ovo novo povećanje činilo kao posljednja kap za brojne neovisne umjetnike koji upravljaju vlastitim trgovinama na Etsyju. Od izlaska na burzu 2015., ukupni prihod Etsyja nastavio se povećavati, pa prodavači smatraju da se odriču vlastitih prihoda samo kako bi Uprava pred dioničarima mogla predstaviti dobre rezultate. 

- Uspjeh naših prodavača glavni je prioritet za Etsy. Uvijek smo spremni čuti povratne informacije prodavača i, zapravo, nova struktura naknada omogućit će nam da povećamo svoja ulaganja u područja koja se traže u peticiji, uključujući marketing, korisničku podršku i uklanjanje unosa koji nisu u skladu s našim pravilima. Predani smo pružanju velike dodane vrijednosti za naših 5,3 milijuna prodavača kako bi oni mogli razvijati svoje poslovanje, a da pritome Etsy zadrže voljeno, pouzdano i uspješno tržište -  rekao je glasnogovornik Etsyja u izjavi za TechCrunch.

No, ova obećanja nisu dovoljna za prodavače koji sudjeluju u štrajku. Oni žele da Etsy otkaže najavljeno povećanje naknada, obračuna se s preprodavačima koji prodaju robu masovne proizvodnje te da prekine program zvjezdanih prodavača. Konačno, žele da Etsy popravi ono što nazivaju "neslavno sporim sustavom podrške", tvrdeći da su imali problema s AI botovima koji su automatski uklanjali trgovine čak i kada nisu prekršena nikakva pravila platforme.

Štrajk će trajati do 18. travnja.

25. travanj 2024 03:06