Ukratko
StoryEditor

Nikola Škorić, Electrocoin: Svi žele biti dio kriptopriče

25. Travanj 2023.
Nikola Škorić 
Za sada se još čeka koja će klasična banka prva svojim korisnicima omogućiti povrat gotovine, tj. cashback u kriptu, no vjerojatno nećemo dugo čekati. Kripto je u Hrvatskoj dostupan već gotovo na svakom koraku

Kriptovalute i dalje su iznimno popularne među svim slojevima društva, čak i nakon cijeloga ciklusa negativnih vijesti, prema iskustvu ​Electrocoina, kompanije koja se bavi posredovanjem u trgovanju kriptovalutama i procesiranjem kriptouplata. Osnivač i direktor Electrocoina Nikola Škorić opisuje i niz noviteta na kriptotržištu.

Koje su prednosti povrata gotovine u kriptu? Tko sada na tržištu omogućuje takav povrat gotovine?

Cashback u kriptu zanimljiv je široj populaciji. Velik broj ljudi prati vijesti o kriptoindustriji i želi biti u doticaju s kriptom, ali nije spreman izdvojiti mnogo novca da bi ulagao direktno. Povrat gotovine omogućava im neki oblik gemifikacije, pri čemu su svjesni da pri svakoj kupnji ulažu majušan novac u taj čarobni svijet blockchaina.

Ne osjećaju to na džepu, ali osjećaju da su dio kriptopriče. Na tržištu postoji niz platnih kartica koje omogućavaju povrat gotovine u kriptu. Najpoznatije su svakako Wirex i Binance Card, ali mnogo njih omogućava tu uslugu. Nišnim kriptokarticama u posljednje vrijeme pridružuju se i klasične financijske institucije kao što su neobanke. Primjerice, Revolut također nudi tu opciju.

Kako banke odgovaraju na kriptousluge?

– Za sada još čekamo prvu klasičnu banku da svojim korisnicima omogući cashback u kriptu, ali pretpostavljam da nećemo dugo čekati. Sve više tradicionalnih banaka uključuje se u kriptoindustriju. Primjerice, Commerzbank, četvrta najveća njemačka banka, zatražila je od BaFina licenciju za uslugu skrbništva nad kriptovalutama, a 55 od sto najvećih svjetskih banaka, prema AUM-u, investiralo je u kriptotvrtke odnosno blockchain-tvrtke.

Banke, dakle, oprezno ulaze u svijet kriptovaluta, najčešće ne nudeći kriptousluge, nego hedžirajući se investiranjem u kriptotvrtke, ali trend je tu. Infrastruktura također nastaje: MasterCard je u listopadu prošle godine objavio novu uslugu kojom bankama omogućava da na siguran, pouzdan i regulativno jednostavan način svojim klijentima omoguće trgovanje kriptom.

Kako se velike kartičarske tvrtke uključuju u kriptosvijet?

– Osim već spomenute MasterCardove usluge za banke, treba spomenuti da i MasterCard i Visa imaju cijele odjele posvećene samo kriptouslugama. Na ovogodišnjoj rasprodanoj konferenciji Money Motion Christian Rau, MasterCardov SVP Crypto and FinTech Enablement Europe, održao je polusatno predavanje o nizu MasterCardovih usluga u kriptoindustriji.

Strategija je jasna: MasterCard sasvim ulazi u kripto. Ni Visina strategija nije puno drugačija: osim klasičnih kriptokartica poput crypto.coma, omogućava i settlement u kriptovaluti USDC te redovito na svojim kanalima objavljuje tehničke članke na temu kriptotehnologije, pokazujući tako da vrlo ozbiljno shvaća svoju kriptostrategiju.

Što je iduća velika novost na tržištu kriptovaluta?

– Svakako integracija decentraliziranih financija (DeFi) s tradicionalnima. Primjerice, Holyheld omogućava svojim korisnicima da kriptovalute, uključujući i stablecoinove kao što je spomenuti USDC, oroče u neku od DeFi usluga​ i zatim platnom karticom troše ta sredstva na POS uređajima diljem svijeta, a da kontrolu nad svojim kriptom ne predaju centraliziranim servisima kao što to rade Wirex ili Binance Card i da ne prekidaju prikupljanje kamata u sklopu DeFi usluga.

To je tek prva od mnogih usluga koje će decentralizirane financije napokon ponuditi pučanstvu koje nije toliko tehnološki pismeno da bi se uslugama decentraliziranih financija koristilo direktno. Vjerujem da će banke prije ili poslije uhvatiti i taj vlak i te usluge ponuditi direktno, ali dotad napredna fintech-rješenja kao što je Holyheld nastavljaju inovirati i otvarati nove horizonte.

Kako tržište kriptovalutama stoji u Hrvatskoj?

– Hrvatska jako dobro stoji čak i na svjetskoj razini. Plaćanje kriptovalutama moguće je u Konzumu, najvećemu hrvatskom maloprodavatelju, i kod mnogih drugih velikih trgovaca, primjerice Tifonu, Bazaar.hr-u, Sancta Domenici, da navedemo samo neke. Kriptousluge dostupne su i u Hrvatskoj pošti te u nekima od najvećih lanaca fizičkih mjenjačnica kao što su InKapital i Exclusive Change. Kripto je u Hrvatskoj dostupan gotovo na svakom koraku. 

 

*Sadržaj nastao u suradnji s Electrocoinom

24. travanj 2024 08:28