Ukratko
StoryEditor

OIV DAB+ Digital Radio - Pripremite se za radio budućnosti

21. Ožujak 2023.

Digitalizacija u modernom svijetu je neizbježna, a unatoč brzim tehnološkim promjenama radio opstaje kao značajan suputnik u našim životima. Nova prilika za zainteresirane postojeće, ali i nove nakladnike dolazi u obliku Obavijesti o namjeri davanja koncesije za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge DAB+ digitalnog radija. Ista je objavljena od strane Vijeća za elektroničke medije (VEM), a rok za podnošenje ponuda je 7. travnja 2023. godine do 12 sati.

Najstariji elektronički medij – radio, svakodnevno prati značajan dio populacije, a u prosjeku se sluša po nekoliko sati dnevno. Ima značajnu ulogu u informiranju što je posebice bitno u doba kriza, a svoju vrijednost dodatno je pokazao za vrijeme pandemije koronavirusa tijekom koje je u više europskih država na DAB+ platformi pokrenuto posebno informiranje o ovoj krizi.

Što je DAB+ digitalni radio?

Za razliku od analognog FM-a signala, odašiljanje i primanje signala provodi se digitalno, a prijamnici su slični kao onima u FM-u. No, na digitalnim prijamnicima nije potrebno pretraživati frekvencije već se pretražuje putem naziva ili logotipa stranica. Potrebno je naglasiti kako svaki DAB+ prijamnik ima mogućnost prijma i FM programa, ali ne i obrnuto. Isto tako, budući da se signal odašilje i prima ‘preko zraka‘, a ne putem telekomunikacijske mreže kao što je slučaj kod internetskog radija, digitalni radio nije ovisan o cijenama davatelja usluga i internetskoj vezi.

Za nove poslovne prilike i povezane slušatelje

S obzirom na široku paletu usluga koje pruža, DAB+ je puno više od digitaliziranog audio programa. Kroz DAB+ platformu slušatelji dobivaju prijam radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnijeg izbora programa čistog zvuka i dodatne tekstualne, grafičke i video podatke vezane uz audio sadržaj kao što su naslovnice albuma, podatke o pjesmi i izvođaču, elektronski programski vodič i sl. i to potpuno besplatno za korisnike.

Uzimajući uz obzir kako je FM spektar na nacionalnoj i regionalnoj razini te u većim gradovima popunjen i nema novih dostupnih frekvencija, najveća prednost digitalnog radija kako za slušatelje, tako i za nakladnike je mogućnost odašiljanja, odnosno prijma većeg broja programa. Kroz ovu digitalnu platformu otvara se dodatni prostor za nove nakladnike dok postojeći dobivaju mogućnost proizvodnje novih sadržaja. Novi nakladnici tako mogu doprijeti do slušateljstva, a postojeći povećati slušanost na širem području pokrivanja nego na FM platformi te ujedno proširiti svoj portfelj.

Pokrivenost Republike Hrvatske

Pokrivenost DAB+ signalom u našoj zemlji od studenog prošle godine iznosi čak 96 posto, a pokrivenost autocesta iznosi 93 posto. Potonji je dodatno bitan budući da je u 2020. godini na snagu stupila obaveza koju je propisao Europski kodeks o elektroničkim komunikacijama (EECC) koji apropisuje da svaki radio prijamnik ugrađen u novo vozilo za prodaju ili najam na EU tržištu mora sadržavati prijamnik koji može primati i reproducirati radio usluge koje se pružaju putem digitalnog zemaljskog radijskog odašiljanja.

27. travanj 2024 17:47