Život
StoryEditor

Otvoreno pismo: Pisci traže da se njihovi tekstovi prestanu koristiti u razvoju AI-ja

19. Srpanj 2023.
Milijuni zaštićenih knjiga, članaka, eseja i poezije svojevrsna su ‘hrana‘ AI sustavima, a za te obroke, stoji u pismu, nitko ne ispostavlja račun

Umjetna inteligencija stala je na žulj poznatim piscima koji su se odlučili udružiti i poslati otvoreno pismo izvršnim direktorima tehnoloških divova. Problem je što se AI tehnologija sve više usavršava te je sposobna izbaciti tekst oponašajući stil nekog pisca.

Tako, primjerice, ako korisnik zatraži tekst inspiriran određenim autorima, poput Margaret Atwood ili Suzanne Collins, program je sposoban izbaciti čitave odlomke sa stilom koji zastrašujuće nalikuje onome traženih autora, jer ih se trenira upravo na njihovim djelima.

Autori, i to njih osam tisuća (uključujući i spomenute) sastavilo je pismo nazvano ‘The Authors Guild’s Open Letter to Generative AI Leaders‘ u kojem izvršne direktore OpenAI-ja, Alphabeta, Mete, Stability AI-ija, IBM-a i Microsofta traže naknadu te žele da ih se pita za dopuštenje za korištenje njihovih tekstova.

Šteta piscima

Kako tvrde, generativne AI tehnologije kreirane su na jezičnim modelima koji svoje postojanje duguju upravo njihovim djelima. Milijuni zaštićenih knjiga, članaka, eseja i poezije svojevrsna su ‘hrana‘ AI sustavima, a za te obroke, nastavljaju, nitko im ne ispostavlja račun.

– Trošite milijarde dolara za razvoj AI tehnologije. Pošteno bi bilo da nam date naknadu za korištenje naših tekstova bez kojih bi umjetna inteligencija bila banalna i krajnje ograničena – poručili su autori i dodali da treniranje umjetne inteligencije na njihovom radu nije samo ilegalno već šteti profesionalnim piscima.

Rezultat ugrađivanja tekstova u sustave omogućava generativnoj umjetnoj inteligenciji da tržište preplavi osrednjim, strojno napisanim knjigama, pričama i člancima koji su, u suštini, kreirani temeljem tuđeg rada.

U otvorenom pismu iznose i svoje zahtjeve poput traženja dopuštenja za korištenje njihovog rada te naknade za prošlo i buduće korištenje njihovih tekstova.

27. travanj 2024 22:39