Život
StoryEditor

Rolex lansirao novi model Daytona u čast 100. godišnjici auto-utrke 24 sata Le Mansa

13. Lipanj 2023.
Rolex 
Iako je prva vožnja održana 1923., utrka je postala planetarno popularna šezdesetih godina prošlog stoljeća kad se u igru uključio američki Ford

Povodom stote obljetnice čuvene automobilske 24 sata Le Mansa, švicarski proizvođač satova Rolex lansirao je specijalno izdanje modela Daytona. Nova verzija izrađena je od 18-karatnog bijelog zlata, a kontrastni pomoćni brojčanici podsjećaju na kultni model „Paul Newman“ Daytona.

Na ovom elegantnom modelu koji kombinira nijanse bijelog zlata s bijelom i crnom, ističe se brojka 100 u žarko-crvenoj boji, kao počast godišnjici utrke. Model pokreće ekskluzivan mehanizam kalibra 4132 koji je razvio i proizveo Rolex te je unaprijeđena verzija ranijeg kalibra 4131. Specijalan model dolazi po cijeni od 51 400 dolara, a o kupovini i specifikacijama više se može saznati na službenoj stranici brenda.

Legendarna utrka

Inače, Rolex je od 2001. službeni sponzor jedne od najpopularnijih automobilskih utrka na svijetu koja se svake godine održava u francuskom gradu Le Mansu. Organizira je Automobile Club de l‘Oest (ACO), a zajedno s Velikom nagradom Monaka i 500 milija Indianapolisa, slovi kao jedna od tri najprestižnije svjetske utrke. Iako je prva vožnja organizirana 1923., postala je planetarno popularna šezdesetih godina prošlog stoljeća kad se u utrku uključio američki Ford.

Budući da Ford nije imao trkaće automobile, odlučili su kupiti Ferrari, ali nakon što je njegov vlasnik, Enzo Ferrari poznatiji kao „Vojvoda“, shvatio da preuzme li ih Ford u potpunosti gube autonomiju, ugovor je odlučio raskinuti. Praunuk osnivača, Henry Ford II se, međutim, nabrijao na utrku pa su odlučili „sklepati“ trkaći automobil koji je u prvoj utrci sudjelovao 1966., dok su pobjednički naslov, nakon milijuna dolara potrošenih na razvoj, osvojili 1968.

O toj velikoj svađi snimljen je i film „Izazivač: Le Mans ’66 (Ford v Ferrari)“ u kojem glavne uloge igraju Matt Damon i Christian Bale.

27. travanj 2024 06:56