Znanja
StoryEditor

Kako su Smerdelj i Rimac svoje priče plasirali u medije?

17. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Trodnevna radna konferencija Startup Live Zagreb nastavila se intenzivnim radom budućih poduzetnika na razvoju svojih ideja. Također se održao panel pod nazivom Mediji i startupovi.

Na panelu su sudjelovali medijski djelatnici i pokretači uspješnih startupova, Filip Smerdelj, osnivač Drinkopolya, Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila, Hamed Bangoura, suosnivač Core Incubatora, Stan Schroeder, urednik portala Mashable, Iva Biondić, predavačica na VERN-u, Bernard Ivezić, novinar Poslovnog dnevnika te Ivan Brezak Brkan urednik portala Netokracija. Tema panela bila je kako najbolje iskoristiti medije u prezentiranju svojeg startupa.

Poduzetnici Filip Smerdelj i Mate Rimac objasnili su na koji način su svoj startup plasirali u medije. – Pristupili smo medijima preko priopćenja i follow up-a , ali od toga nismo imali neku korist.Tada smo u medije plasirali priču kako smo izbacili igru koja negativno utječe na mlade. Kod nas je uspjela negativna reklama – rekao je Smerdelj. - Kod nas je situacija takva da su mediji kontaktirali nas. Naše tržište je strano tržište pa smo više okrenuti prema njihovim medijima. Korist u predstavljanju hrvatskim medijima vidimo samo u smislu privlačenja kvalitetne radne snage – rekao je Rimac.

- Startupovi u nastupu s medijima moraju znati s kakvom vrstom medija komuniciraju te se tome prilagoditi. Obratite se medijima tek kad imate neku vijest, na primjer novu verziju proizvoda – rekao je urednik portala Mashable Stan Schroeder. Novinar Bernard Ivezić savjetovao je budućim poduzetnicima da se učlane u udruge koje imaju veze s područjem u kojem razvijaju proizvod kako bi preko umrežavanja s drugim poduzetnicima proširili glas o sebi.

Hamed Bangoura je rekao kako su startupovi budućnost oko koje će se razvijati industrija i poduzetništvo te kao takvi zaslužuje veći prostor u hrvatskim medijima, pogotovo na javnoj televiziji. Mate Rimac se požalio kako država nije imala sluha za ulaganje u njegov startup.- Radili smo roadshow svojih proizvoda po Bliskom Istoku, imali smo neke naznake da će Fondovi za gospodarsku suradnju uložiti u naš posao, međutim oni su postavili uvjet da će uložiti ako se vratimo s roadshowa s osam novih narudžbi. Ne možemo dobiti pomoć iako se firma sam održava već godinu dana – rekao je Rimac.

Danas je zadnji dan Startup Live Zagreba te ćemo saznati tko su pobjednici koji će osvojiti ulaznice za Pioneers festivalu u Beču koji okuplja 3000 ljudi iz područja IT-a, te će od Zagrebačkog inkubatora poduzetništva dobiti pravo na korištenje uredskih prostorija na tri mjeseca.

02. svibanj 2024 20:58