Znanja
StoryEditor

Ovoga tjedna najviše se traže konobari, kuhari i programeri

02. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Među oglasima koji su ovoga tjedna aktivni na portalu MojPosao najviše se traže konobari, čija prosječna plaća, prema podacima servisa MojaPlaća, iznosi 3.819 kuna.

Poslodavci u velikom broju traže i kuhare, zanimanje za koje prosječna plaća prema najnovijim podacima iznosi 4.622 kune. 

Naravno, u najtraženija zanimanja spadaju i programeri (prosječna plaća 6.890 kuna) pa svakako iskoristite ovotjednu potražnju i prijavite se na oglas za posao programera!

Prilikom prijave na bilo koji od ponuđenih oglasa svakako obratite pažnju na svoj životopis!

5 najčešćih pogrešaka u životopisu 

Pisanje životopisa nije lak zadatak kakvim se isprva čini. Ovih par listova određuje hoćete li ‘ostati u igri‘ ili će poziv na razgovor dobiti netko drugi.Puno toga ovisi o načinu kako su informacije u životopisu prezentirane, kako je formatiran i napisan. Zato je toliko važno izbjeći pet pogrešaka koje se najčešće javljaju u životopisima. 

1) Gramatičke i pravopisne greške Malo tko može napisati gramatički i pravopisno besprijekoran tekst i u tome nema ničeg sramotnog. No, poslati životopis poslodavcu, a da prije toga niste provjerili kriju li se u njemu greške, ozbiljan je propust. Pomno pregledan životopis neće samo ostaviti dobar dojam, već šalje i poruku da ste osoba koja pažnju posvećuje detaljima te vodi računa o tome da ostavi dobar dojam. Gramatičke greške ostavljaju dojam da ste ‘prespavali osnovnu školu‘ i da ne poštujete osobu koja čita vaš životopis.Gramatika i pravopis izravno utječu na dojam o vašem obrazovanju i profesionalnosti, stoga na njih obratite posebnu pažnju. 

2) Nepotpuni kontakt podaci Danas se na oglase za posao u pravilu prijavljujemo online. Ipak, to otvara put određenim propustima. Budući da mnogi prijave uglavnom šalju sa svoje e-mail adrese, pretpostavljaju da je nije potrebno navoditi i u životopisu. Imajte na umu da će osoba, koja je primila vaš mail, životopis vjerojatno proslijediti nekoj drugoj osobi zaduženoj za selekciju ili će ga ispisati. U tom slučaju, gubi se trag vrlo važnog kontakt podatka. Kontakt podatke možete navesti na početku životopisa, a još je bolje ako ih stavite u podnožje maila kako bi bili ispisani na svakoj stranici životopisa (imajte na umu da je životopis najbolje ‘zadržati‘ na dvije stranice). 

3) Navođenje opisa posla bez dodatnih informacija Većina životopisa u rubrici ‘Radno iskustvo‘ sadrži natuknice o zadacima koje je kandidat imao priliku obavljati na svojim dosadašnjim poslovima.Ali, tu nedostaje nota osobnosti i informacije po kojima će se vidjeti da ste zaista marljivo radili svoj posao. Poslodavce više zanimaju vaša postignuća nego od čega se sastojao vaš radni dan. Stoga istaknite sve na temelju čega se mogu vidjeti vaš jedinstveni doprinos i vještine koje posjedujete. 

 4) Izostanak molbe za posao ili sažetka Svaki životopis trebao bi imati ‘sažetak‘ ili doći ‘u paketu‘ s molbom. Naime, vrlo je važno da potencijalnom poslodavcu objasnite zbog čega ste se prijavili na oglas i zašto biste željeli raditi upravo taj posao. U sažetku životopisa uz svoje ambicije imate mogućnost navesti sve ključne informacije o sebi, a to je i odlična prilika da čitatelja zainteresirate za čitanje cijelog svog životopisa. 

5) Struktura životopisa Životopis mora biti strukturiran tako da čitatelja ‘vodi‘ kroz sadržaj. Mora biti pregledan, organiziran, a svi podaci u njemu moraju biti konkretni i informativni. Nema prostora za suvišne pridjeve, fraze, beskonačna nabrajanja… Koristite veća slova kako biste istaknuli bitno, ali zadržite jednostavan i lako čitljiv font. Koristite razmake i oku ugodan prored (npr. 1 i pol redak).Imajte na umu da informacije čitatelju moraju ‘upadati u oči‘ čak i ako samo ‘preleti pogledom‘ preko vašeg životopisa. Ključne riječi moraju privući pažnju u prvih nekoliko sekundi. U strukturiranju životopisa najviše će vam pomoći prijatelji ili obitelj kojima možete pokazati svoj životopis s napomenom da ga mogu pogledati na svega nekoliko sekundi. Zatim ih pitajte što su prvo uočili, koje su im riječi ‘zapele za oko‘, koju su rubriku najprije pogledali i mogu li se sjetiti neke informacije koju ste naveli u svom radnom iskustvu. Svoj životopis ćete najbolje testirati ako ga pokažete osobi koja ga nikad prije nije imala prilike vidjeti ili pročitati. Jer i vaš potencijalni poslodavac vaš životopis vidi prvi put. Zato je toliko važno da taj prvi dojam bude besprijekoran.

28. travanj 2024 09:15