Znanja
StoryEditor

Slovenski studenti uspješniji inovatori od hrvatskih

14. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

‘Edu-preneur‘ IPA je projekt u vrijednosti 270.000 eura sufinanciran od Europske unije s 85 posto iznosa, namijenjen učenicima i studentima inovatorima u hrvatsko-slovenskom prekograničnom području.

Edukacija kroz sedam modula organizirana je za 40 studenata i učenika inovatora iz Hrvatske i Slovenije u razdoblju od listopada 2011. do ožujka 2012. Od projekta se očekuje poboljšanje kapaciteta hrvatskih i slovenskih učenika kao i studenata inovatora za komercijalizaciju njihovih ideja. Do sada je projekt iznjedrio tri novoosnovane tvrtke od strane slovenskih studenata, dok s hrvatske strane sudionici za sada nisu pokazali jednaku hrabrost.

- Naši su svjesni da im možda čak i najbolje ideje, s obzirom na situaciju u Hrvatskoj, trenutačno neće uspjeti, pa su stoga malo oprezniji. Što ne znači da se s vremenom to neće preokrenuti – rekao je Filip Stipančić, student 4. godine strojarstva iz Zagreba, te jedan od hrvatskih sudionika u projektu.

Jedan slovenski tim, Drugi vid , otputovao je u London gdje razvijaju svoju inovaciju, aplikaciju za slijepe i slabovidne osobe. Oni su kao članovi poduzetničkog inkubatora Sveučilišta u Mariboru Tovarne podjemov i kao poduzetnički tim koji se educirao u sklopu projekta Edu-preneur, u lipnju 2012. primljeni u elitni londonski poslovni akcelerator Wayra, kojeg podupire telekomunikacijski div Telefonica. Poduzeće će dobiti između 10.000 i 50.000 eura ulaganja, a članovi tima imali su priliku prisustvovati intenzivnoj ljetnoj školi u Londonu, gdje će zajedno s poslovnim i tehnološkim mentora razvijati rješenja za slijepe i slabovidne osobe pod nazivom ‘2ndSight‘.

Projektni partneri ove poduzetničke edukacije su AZRA - Agencija za razvoj Varaždinske župranije, FOI – Fakultet organizacije i informatike Varaždin, HIT – Hrvatski institut za tehnologiju, IRP – Inštitut za raziskovanje podjetništva Maribor, SAŠA inkubator iz Velenja i ŠCV Šolski centar Velenje.

26. travanj 2024 08:54